Otetaan astma puheeksi:

Vinkkejä hyödyllisiin keskusteluihin perheen ja ystävien kanssa

Elämä jatkuvan, hallitsemattoman astman kanssa voi olla hankalaa, mutta sama pätee myös siitä puhumiseen. Siksi olemme keränneet tähän muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa aloittamaan hyödyllisen keskustelun aiheesta perheen ja ystävien kanssa.

Päivämäärä: 31.10.2023

Pari istuu ikkunan vieressä juomassa kahvia ja juttelemassa

Monet jatkuvasta, hallitsemattomasta astmasta kärsivät kokevat sen vaikuttavan ihmissuhteisiinsa.1 Jos tunnet mahdollisesti kuuluvasi tähän joukkoon, yksi mahdollinen ratkaisu on ottaa astma puheeksi perheen ja ystävien kanssa, jotta he ymmärtäisivät sen vaikutuksia elämääsi paremmin.

Keskusteleminen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta aina ei ole helppoa tietää, mistä aloittaa tai mitä sanoa. Siksi olemme keränneet tähän potilasryhmien ja verkkolähteiden vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua puhumaan läheisillesi kokemuksestasi ja siitä, miten he voivat tukea sinua tehokkaimmin.

  Vaikka olisit jo etsinyt tietoa astmastasi, sinulla saattaa yhä olla kysymyksiä, joihin et ole saanut vastausta. Etsi tietoa epäselvistä kysymyksistä ennen keskustelun aloittamista, jotta voit puhua sairaudestasi luottavaisin mielin. Tiedon etsiminen ei merkitse vain nettihakuja: terveydenhuollon ammattilaiset voivat vastata kysymyksiisi ja antaa neuvoja muille puhumiseen. Jos läheisilläsi on kysymyksiä, joihin et osaa vastata, voitte etsiä niistä tietoa yhdessä.

  Vaatiipa se sitten kaverin viemistä kahville, erikseen varattua jutteluhetkeä kollegan kanssa työpäivän aikana tai täyden läsnäolon varmistamista pyytämällä perhettäsi sammuttamaan elektroniset laitteet, varmista, että keskustelu koskee ennen kaikkea sinua ja astmaasi.

  Valitettavasti monet ihmiset eivät ymmärrä sairauden vakavuutta ja sen mahdollisia vaikutuksia elämänlaatuusi.2 Oireet kuitataan turhan usein "pelkkänä astmana", tai ihmiset uskovat virheellisesti, että "pari inhalaattorin imaisua" riittää.3 Tämä voi olla hyödytöntä, ja pahimmillaan se voi johtaa vaaratilanteisiin. Voit auttaa ehkäisemään astman hallintaan liittyviä myyttejä selittämällä yksityiskohtaisesti, mihin elämänalueisiisi – liikunnasta unenlaatuun – vaikea astma vaikuttaa ja miltä tämä sinusta tuntuu.

  Jos tiedät, mitkä tekijät laukaisevat itselläsi astmakohtauksia, kerro niistä myös läheisillesi. Näin he voivat välttää altistamasta sinua niille. Voi olla, että saat jatkossa syntymäpäivien kunniaksi suklaata kukkasten sijaan.

  Astman omahoitosuunnitelma on yksilöllinen suunnitelma, joka kertoo parhaat tavat pitää astmasi hallinnassa. Kun läheisesi tietävät suunnitelmasta, he voivat auttaa sinua pysymään siinä. Voi olla hyvä ajatus kertoa läheisillesi myös hoitosuunnitelman tärkeimmistä osa-alueista, jotta he voivat tukea sinua tehokkaasti: kerro esimerkiksi oireista, joita tarkkailla ja siitä, miten he voivat auttaa. Jos sinulla ei vielä ole astman omahoitosuunnitelmaa, voit puhua lääkärillesi sellaisen kehittämisestä.

  Et ole yksin. Pienetkin lapset saattavat olla herkkiä tunteillesi ja teoillesi, joten saattaa olla hyväksi puhua astmasta heille ja selittää, mikset välttämättä voi olla mukana tietyissä asioissa.

  Joko kasvokkain tai verkossa – jotta voit tuntea olevasi yhteydessä ihmisiin, jotka ymmärtävät tilannettasi. Muut astmasta kärsivät saattavat kyetä tarjoamaan henkistä tukea sekä uutta tietoa tai uusia ratkaisuja haasteisiin, joiden kanssa mahdollisesti kamppailet.

Annemarie Yde Andersen

Puhumalla astmastasi perheelle ja ystäville autat kaikkia ymmärtämään tätä sairautta paremmin. Ja ellet ole vielä puhunut asiasta lääkärillesi, nyt saattaa olla hyvä hetki aloittaa. Ota tämä artikkeli puheeksi, kun keskustelet lääkärisi kanssa astmastasi.

  1. Asthma and Allergy Foundation of America. My Life with Asthma Report. Available at https://www.aafa.org/media/1684/my-life-with-asthma-in-2017-survey-findings-report.pdf. Last accessed February 2020.
  2. Rabe, K. F., Vermeire, P. A., Soriano, J.B., Maier, W.C. Clinical management of asthma in 1999: the Asthma Insights and Reality in Europe (AIRE) study. Eur Respir J. 2000;16:802-807.
  3. Asthma UK. Explaining Severe Asthma To Other People. 2019. Available at: https://www.asthma.org.uk/advice/severe-asthma/making-life-easier-severe-asthma/explaining-severe-asthma/. Last accessed February 2020.

Jaa sisältö

Uusin blogi

Nainen makaa sängyissä eikä pysty nukkumaan

Kaikkeen tottuu ja se ei ole aina hyvä asia

Oletteko huomanneet, miten asioihin tottuu? Ensin Ukrainan sota tuntui olevan aivan kotiovella, nyt sen pitkittyessä on jo aivan kyllästynyt sotauutisin ja taistelurintamiin.

Nainen peittää suunsa neulotulla villapaidalla

Kuulumisia atooppisen ihon kanssa

Talvi on edelleen ainakin Pohjois-Karjalassa otteessa, ja kylmä sää vaikuttaa monien ihottumaan pahentaen sitä.

Joulu

Mistä voimavaroja atooppisen ihottuman hoitoon?

Tervehdys teille tässä vuoden pimeimmässä hetkessä! Edellisen kerran kun kirjoittelin, odottelimme kesää ja nytpä onkin joulun odotus käsillä. Kuinkahan aika kuluu aina vain nopeammin, mitä enemmän vuosia kertyy? Toivottavasti teillä oli hyvä kesä ja syksy ja tallensitte talvea varten erityisen...

Ryhmä istuu ja juttelee

Tukea astmaa sairastaville teineille

Pyysimme tohtori Burnettea, joka on erikoistunut allergiaan, immunologiaan ja pediatriaan, neuvoja teini-ikäisten ja heidän hoitajiensa astman hoidosta.

Naisen kasvot salaperäisten vihreiden oksien takana

Viisi myyttiä astmasta

Astmaatikot yliarvioivat usein sen, missä määrin he hallitsevat sairauttaan. Siksi päätimme tarkastella viittä yleistä astmaan liittyvää myyttiä ja selvittää faktat.

Mainen venyttelee käsiään kohti taivasta auringonnousun aikaan

Atooppisen ihottuman kontrolli – mistä on kyse?

Mitä atooppisen ihottuman hyvä hallinta tarkoittaa? Miten tiedät, onko sinun ihottumasi hallinnassa?

Holding hands

Mitä sinulle kuuluu?

Kuinka voit? Onko sinulla jotain erityisiä huolenaiheita? Mitä toivoisit hoidoltasi? Niin yksinkertaisia kysymyksiä mutta niin tärkeitä silloin kun sairaus painaa ja vaivaa mieltä ja kehoa.

Nainen puhaltaa lunta käsistään

Ensimmäinen talvi atooppisen ihon kanssa

Atooppinen ihottuma on minulle melko uusi asia. En ole vielä oikein tottunut elämään tämän taudin kanssa. Tekstissäni haluan kertoa teille, millaista on ollut elää atooppisen ihottuman kanssa tähän asti ja miten hoidan ihottumaani.

Pakkas oksa

Terveiset atoopikon talvesta

Lempikuukauteni joulukuu on alkanut mukavan talvisissa tunnelmissa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa. Pakkasiakin on saatu, mistä tavallaan tykkään, mutta kireät ilmat kyllä kuivattavat ihoani.

Uusi elämäni atoopikkona

Olen Saara, 19-vuotias opiskelija. Atooppinen ihottuma on minulle varsin uusi asia, enkä ole vielä tottunut tämän ihosairauden kanssa elämiseen. Tässä tekstissä haluankin kertoa siitä, millaista ihottuman kanssa eläminen on ollut tähän asti ja miten olen päässyt sen hoidon kanssa alkuun. 

Ihanaa, kun hoidetaan

Kevät keikkuen tulevi!

Ihoasiantuntijasairaanhoitaja Teija kertoo kokemuksista atooppisten sairauksien parissa

MAT-FI-2300274-1.0-4/2023