Vastaamme tässä atooppista ihottumaa koskeviin yleisiin kysymyksiin ja selvitämme joitakin käsitteitä.
Atooppisen ihottuman kuriin saaminen voi olla haastavaa. Monet ihottumasta kärsivät kokevat, etteivät he saa riittävästi apua tai tule kuulluksi. Asiaan vaikuttaa ihottuman vaikeusaste eli se, onko ihottuma lievää vai vaikeaa tyyppiä. Jos sinulla on jo todettu atooppinen ihottuma, voit selvittää oheisella itsearviointitestillä, onko ihottumasi lievä, keskivaikea vai vaikea, jotta voit paremmin hoitaa ihottumaasi. Testi perustuu ihotautilääkäreiden käyttämään POEM (Patient Oriented Eczema Measure) -mittariin.
On hyvä miettiä valmiiksi, mistä asioista haluaa keskustella lääkärin kanssa, ennen kuin varaa ajan. Lue tästä, millaista on elää atooppisen ihottuman kanssa ja millaisista asioista voi olla tarpeen keskustella. Seuraavassa on joitakin tavallisimpia kysymyksiä.
Mikä aiheuttaa atooppisen ihottuman?
Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema/atooppinen dermatiitti) on krooninen tulehduksellinen ihosairaus. Krooninen tarkoittaa, että tauti on pitkäaikainen, eikä sitä voida parantaa. Atooppista ihottumaa sairastavan ihon läpäisyeste on heikompi kuin terveellä iholla, joten allergiaa aiheuttavat aineet (allergeenit) sekä bakteerit pääsevät helpommin ihoon ja aktivoivat elimistön immuunipuolustuksen. Atooppista ihottumaa aiheuttavat monet eri tekijät, jotka voivat olla geneettisiä, immunologisia tai ympäristöön liittyviä.
Miten voin hoitaa atooppista ihottumaani?
Ihottuman pahenemista voidaan ehkäistä monin tavoin. Pääsääntöisesti kannattaa pyrkiä välttämään ihottumaa pahentavia asioita, kuten ihon kuivumista, liiallista hikoilua ja stressiä. Ihon läpäisyestettä voidaan hoitaa rasvaamalla ihoa säännöllisesti perusvoiteilla.
Itsehoidosta on monille jonkin verran apua, mutta se ei välttämättä aina riitä. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavan oireita ei yleensä pystytä saamaan kuriin omin voimin ja ihottuman pahenemisvaiheessa saatetaan tarvita nopeaa lievitystä. Käytettävissä on nykyään useita lääkehoitoja, joita ihotauteihin erikoistunut lääkäri voi määrätä atooppisen ihottuman hoitoon.
Mitä systeeminen hoito tarkoittaa?
Lääkehoito jaetaan yleisesti kahteen tyyppiin: paikalliseen ja systeemiseen hoitoon. Paikallinen hoito vaikuttaa vain kohtaan, johon lääke annostellaan, esimerkiksi lääkevoide. Systeemiset hoidot imeytyvät elimistöön limakalvojen, lihasten tai veren välityksellä ja vaikuttavat siten koko elimistöön.
Miten vaikea tauti atooppinen ihottuma on?
On hyvin yksilöllistä, miten vaikeaksi atooppisen ihottuman kokee. Siihen vaikuttavat oireiden vaikeusaste sekä kohta, jossa ihottumaa esiintyy. Lieviä oireita ovat ihon kuivuus, kutina ja herkkyys, joihin liittyy ihon punoitusta ja pieniä ihottuma-alueita. Vaikeita oireita ovat jatkuva kutina ja kiusallinen ihottuma, johon liittyy arpimuodostusta sekä ihon halkeilua ja vetistystä suurilla ihoalueilla.
Voit selvittää oman ihottumasi vaikeusasteen tekemällä itsearviointitestin, joka perustuu ihotautilääkäreiden käyttämään POEM (Patient Oriented Eczema Measure) -mittariin. Siirry testiin tästä.
Lue lisää atooppisen ihottuman oireista ja millaista on elää atooppisen ihottuman kanssa.
Lähteet ja lisätietoa
Käypä Hoito –suositus: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton www-sivusto: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatima opas atooppisesta ihottumasta: https://www.allergia.fi/site/assets/files/1178/atooppinen_ihottuma_opas_2601-2018_web.pdf
Terveyskylän Ihotautitalo https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/atooppinen-ihottuma
Astman Käypä Hoito-suositus http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi06030.pdf
Testaa atooppisen ihottuman oireesi
POEM-testillä voit testata atooppisen ihottuman oireesi vaikeusasteen