Asiaa ihotautilääkäriltä

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo kertoo videolla lasten atooppisesta ihottumasta: miten se ilmenee, miten sitä voi hoitaa ja koska kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lapsen kroonisen ihosairauden hoito voi olla raskasta – onko tähän käytännön vinkkejä?

Atooppinen ihottuma lapsilla

Atooppinen ihottuma on yleinen sairaus, joka puhkeaa usein jo vauvaiässä. Suomessa atooppista ihottumaa potee 10–20 prosenttia lapsista. 
Vauvaikäisellä atooppinen ihottuma alkaa usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon, käsiin ja jalkoihin, erityisesti taipeisiin. Vaippa-alueella ihottumaa ei yleensä ole. 

Leikki-ikäisellä tyypillisiä ihottuma-alueita ovat kaula, niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakarantaive ja nilkat. Ihottumaa saattaa esiintyä myös kasvoissa, silmien ja suun ympärillä sekä korvien alueella. Kouluiässä atooppinen ihottuma keskittyy usein polvi- ja kyynärtaipeisiin, ja murrosiässä se leviää usein hartioihin, rintaan ja selkään.

Vauvaiässä ja pienillä lapsilla atooppiseen ihottumaan liittyy myös kohonnut riski saada iho- tai suolisto-oireisia ruoka-aineallergioita. Oireet voivat tuolloin esiintyä joko yksin tai yhdessä atooppisen ihottuman kanssa. Atooppinen ihottuma itsessään ei kuitenkaan koskaan ole ruoka-allergian aiheuttama.

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen krooninen sairaus, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun iästä riippumatta, ja vaikutukset voivat lapsiperheissä heijastua koko perheen arkeen, ei ainoastaan sairastuneen elämään. Sairauden hoitoon kuluu paljon aikaa, kutina haittaa yöunta ja lisää päiväaikaista väsymystä ja voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia. Lisäksi sairauden takia sekä lapsi että lapsen vanhemmat voivat joutua olemaan poissa päivähoidosta, koulusta ja työpaikoiltaan. 

Näkyvä ihottuma saattaa jo pikkulapsilla aiheuttaa erilaisuuden kokemuksia ja johtaa sosiaalisten tilanteiden välttämiseen. Erilaisuuden kokeminen myös voi alentaa itsetuntoa ja vaikuttaa haitallisesti kehittyvään minäkuvaan, itsetuntoon ja kaverisuhteisiin.

Muistathan kuitenkin, ettet ole yksin. Jopa miljoona ihmistä pelkästään Suomessa sairastaa atooppista ihottumaa jossain vaiheessa elämäänsä. Monenlaista apua on tarjolla lapsille ja lasten vanhemmille esimerkiksi potilasjärjestöjen kautta. Lisäksi kannattaa ottaa atooppisen ihottuman vaikutukset arkeen  ja sen hoito aktiivisesti puheeksi oman lääkärin kanssa. 

Sairaus on vain osa elämää, ei sen ydin. Voit elää täyttä elämää atooppisesta ihottumastasi huolimatta. 

Jaa sivu

Onko lapsellasi jo diagnosoitu atooppinen ihottuma?

Voit tehdä nopean POEM-itsearvointitestin arvioidaksesi lapsesi ihottuman vaikeusastetta. Tee testi ja saat lyhyen yhteenvedon tämän hetkisestä tilanteesta, joka voi auttaa myös hoitavaa lääkäriä.

Lähteet: 

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. Atooppinen ihottuma -opas 12/2017.
Atooppinen ihottuma. Käyvän hoidon potilasversio. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00081