Atooppisen ihottuman itsehoito

Koska atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, on sen hoito suunniteltava pitkälle aikavälille. Lue tästä lisää atooppisen ihottuman hoidosta. Tietyt ympäristöt ja olosuhteet voivat pahentaa atooppista ihottumaa, kun toiset puolestaan voivat olla sille suotuisia. Vaikka atooppista ihottumaa ei voida täysin parantaa, ihottuman oireita voidaan lievittää ja taudin hallintaan saada apua. Ennen kaikkea on tärkeää välttää kaikkea, joka kuivattaa tai ärsyttää ihoa ja saa aikaan ihottuman puhkeamisen. Itsehoidolla, laukaisevia tekijöitä välttämällä ja lääkkeillä voidaan vähentää kutinaa, lievittää ihottumaa ja parantaa ihon läpäisyestettä.

Atooppista ihottumaa pahentavia tekijöitä

  Kuiva iho

  Ilmasto-olosuhteet, kuten kylmyys ja kuiva ilma kuivattavat ihoa. Vaikka onkin tärkeää pitää iho puhtaana, liiallista saippuan, tiskiaineen ja veden käyttöä tulee välttää. Kysy hoitohenkilöstöltä tai apteekin henkilöstöltä vinkkejä miedoista ja ihoa ärsyttämättömistä saippuoista.

  Ärtynyt iho

  Kiinnitä huomiota vaatteiden materiaaleihin. Villa ja keinokuidut ärsyttävät usein ihoa. Liikunta tekee useimmille hyvää, mutta koska hiki voi ärsyttää ihottumaa, voivat matalan sykkeen lajit olla sopivampia, etenkin pahenemisvaiheen aikana. Jos nukahtaminen on vaikeaa, kannattaa makuuhuone pitää viileänä.

  Ruoka-aineet

  Ruoka-aineet eivät aiheuta atooppista ihottumaa. Lapsilla sitrushedelmät, tomaatit, mansikat, suklaa ja kiivi saattavat kuitenkin pahentaa ihottuman oireita . Lapsi ei aina ole näille ruoka-aineille allerginen, mutta iho reagoi joutuessaan kosketuksiin niiden kanssa.

  Stressi, hormonit ja infektiot

  Myös psyykkiset tekijät voivat pahentaa oireita. Lue tästä lisää atooppisen ihottuman oireista. Kun immuunipuolustus on jo valmiiksi aktivoitunut, uusi infektio tai psyykkinen stressi voi pahentaa tilannetta. Hormonaaliset tekijätkin, kuten raskaus ja kuukautiset, voivat osaltaan vaikuttaa ihottuman puhkeamiseen.

Atooppista ihottumaa lievittäviä tekijöitä

  Voiteiden käyttäminen

  Atooppinen iho on yleensä kuiva ja herkkä. Siksi on tärkeää kosteuttaa ihoa perusvoiteella. Kuiva iho kutiaa kosteutettua enemmän, joten ihon säännöllinen rasvaaminen voi jossakin määrin vähentää kutinaa. Käyttämällä kosteuttavia voiteita suojaat ihoa ja pidät ihon läpäisyesteen kunnossa.

  Tasainen lämpötila

  Kylmyys kuivattaa ihoa ja lämpö aiheuttaa hikoilua ja molemmat saattavat ärsyttää ihoa tarpeettomasti. Pidä sisälämpötila tasaisena ja valitse vaatteet lämpötilan mukaan.

  Aurinkoa kohtuullisesti

  Auringonvalo voi tehdä hyvää tietyn tyyppisille ihottumalle, mutta herkkä iho palaa helposti. Aurinkosuojavoiteiden käyttö on tärkeää. Muista kosteuttaa iho ennen ja jälkeen auringonoton ihon kuivumisen ehkäisemiseksi.

  Vältä raapimista

  Kutina on monen mielestä ihottuman pahin puoli. Raapiminen voi tuoda hetken helpotuksen, mutta valitettavasti se pahentaa sekä ihottumaa että kutinaa ajan myötä. Kynsien pitäminen lyhyinä voi vähentää jonkin verran ihon raapiutumista. Ihon nyppiminen raapimisen asemesta saattaa lievittää kutinaa.

  Vältä stressiä

  Huoli ja stressi voivat laukaista ihottuman pahenemisen. Fyysisten oireiden lievittämisen lisäksi taudin psyykkisen hallinnan opettelu saattaa olla hyödyllistä. Lue tästä, millaisilla strategioilla voit oppia hallitsemaan ihottumaa ja elämään sen kanssa.

Ihon rasvaus

  Hellävarainen pesu

  Ennen perusvoiteen tai kortisonivoiteen levittämistä on hyvä pestä iho varovasti ja poistaa karsta ja ruvet. Älä peseydy liian kuumalla vedellä ja käytä kylpyöljyä tai pesuvoidetta, joka ei kuivata ihoa. Älä seiso suihkun alla pitkään ja rasvaa iho heti sen jälkeen, kun olet kuivannut ihon ja se on vielä hieman kostea.

  Rasvaa huolellisesti

  Koska useimpien atooppista ihottumaa sairastavien ihon läpäisyeste on heikentynyt, ihoon pääsee helpommin bakteereja ja allergeeneja. Siksi on tärkeää vahvistaa läpäisyestettä rasvaamalla iho huolellisesti. Lue tästä lisää siitä, mikä voi aiheuttaa atooppisen ihottuman.

  Rasvaa iho huolellisesti kaksi kertaa päivässä ja aina suihkun tai kylvyn jälkeen. Käytä hellävaraista perusvoidetta, joka ei sisällä hajustetta. Syksyllä ja talvella, kun iho on kuivimmillaan, kannattaa mahdollisesti vaihtaa voide rasvaisempaan.

  Jos atooppinen iho oireilee itsehoidosta huolimatta, lääkäri voi määrätä hoidoksi myös lääkkeitä

Atooppinen ihottuma - kuinka hoitaa?

Katso lyhyt videohaastattelu, jossa ihotautilääkäri Hannele Virtanen kertoo atooppisen ihottuman hoidosta

Atooppinen ihottuma infokuva vaatteet

Lähteet ja lisätietoa

Käypä Hoito –suositus: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton www-sivusto: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatima opas atooppisesta ihottumasta: https://www.allergia.fi/site/assets/files/1178/atooppinen_ihottuma_opas_2601-2018_web.pdf
Terveyskylän Ihotautitalo https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/atooppinen-ihottuma
Astman Käypä Hoito-suositus http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi06030.pdf

Lue lisää atooppisen ihottuman lääkehoidoista

Mitä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma on krooninen ja kutiseva ihosairaus, jossa iho on erittäin kuiva ja siinä on voimakkaasti kutisevia läiskiä.

Jaa sisältö