Yhteistyössä hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärin kanssa voit löytää sinulle parhaiten sopivan tavan saada kyhmykutinasi hallintaan.

Usein PN:n kanssa eläminen voi olla turhauttavaa, varsinkin, jos sinulla on vaikeuksia löytää keino hallita sairauttasi tai jos nykyinen hoitosi ei auta.1–3 Tämä voi tehdä lääkäri- tai ihotautilääkärikäynneistä hieman vaikeampia. 

Kun tuntuu siltä, että mikään ei auta, ei ole helppoa olla positiivinen, mutta on kuitenkin tärkeää tietää, että apua on saatavilla.3 PN:n synnystä ja taudin kuvasta tiedetään nykyään enemmän, joka voi vaikuttaa siihen, miten saat tautisi parempaan hallintaan.4,5 

Keskustelethan siis hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa sairaudestasi ja siitä, miten voisit saada kyhmykutinasi parempaan hallintaan.

PN:n hallinta

Kyhmykutinaa hoidetaan yleensä lääkehoidolla ja ihon rasvaamisella, jotta kyhmykutinan oireet saataisiin hallintaan.5,6 Myös ihon arpeutumista voidaan ehkäistä oikeanlaisella hoidolla.5,7 Kyhmykutinan vaikeusasteesta riippuen hoitava lääkärisi voi määrätä sinulle erilaisia hoitoja taudin hallintaan.

Millaisia hoitoja on olemassa?

Iholle levitettäviä voiteita kutsutaan paikallishoidoiksi.6 Yksittäisiin kyhmyihin saatetaan myös soveltaa toimenpidehoitoja. Näihin voi kuulua kyhmyihin annettavia pistoksia ja kylmähoitoa.6 On olemassa myös ns. systeemisiä hoitoja, jotka annetaan joko suun kautta tai pistoksena (biologiset hoidot) ja ne vaikuttavat immuunijärjestelmään tai hermostoon.6,8 Erityyppiset systeemiset hoidot toimivat immuunijärjestelmässä tai hermostossa eri tavoin.8

Jos haluat lisätietoja PN:n mahdollisista hoidoista, keskustele hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa.

Kuva naisesta kastelemassa kasvia havainnollistavin ympyröin käsivarressaan edustaen kyhmyjä tai koholla olevia leesioita.

Opi, mitä on PN:n itsehoito

On olemassa helppoja keinoja raapimisen vähentämiseksi ja niitä kannattaa kokeilla.8,9

 • Pitkähihaisten vaatteiden ja käsineiden käyttäminen 
 • Puuvillasta valmistettujen vaatteiden käyttäminen tekokuitujen sijaan 
 • Sormenkyntesi pitäminen lyhyinä
 • Ihon pitäminen viileänä. Voit kokeilla esim. kylmän kankaan asettamista vaurioituneelle iholle tai pitää huoneistosi lämpötilan viileämpänä.

Muistathan, että nämä keinot eivät kuitenkaan vaikuta kyhmykutinasi taustalla olevaan tulehdukseen.10 Ne voivat kuitenkin tukea lääkehoitoasi sekä helpottaa hiukan elämääsi ja arkeasi kyhmykutinan kanssa. 

Tee se itse -keinot eivät aina toimi

Monet PN:n kanssa elävät yrittävät hallita sairauttaan itsehoidolla tai esim. poistamalla ruokavaliostaan sellaisia ruokia, joiden he epäilevät aiheuttavan oireita.2 On kuitenkin vain vähän näyttöä siitä, että nämä toimenpiteet olisivat tehokkaita sairauden hallinnassa tai sen taustalla olevien syiden ratkaisemisessa.

Muista, että et ole yksin sairautesi kanssa. Paras tapa löytää oikea hoito on keskustella hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa.

Keskustele hoitavan lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa

Lääkärikäynnit voivat joskus tuntua jopa stressaavilta, kun pitäisi muistaa kertoa kaikki olennainen. Oireidesi tunnistaminen ja niistä kertominen lääkärille on kuitenkin tärkeää. 

Tietämyksemme kyhmykutinasta lisääntyy jatkuvasti. Sen takia sinun kannattaa keskustella hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa kyhmykutinasi hoidosta. He voivat auttaa sinua saamaan sairautesi entistä paremmin hallintaan. 

Tässä on muutama neuvo, miten voit saada enemmän irti tapaamisesta lääkärisi kanssa.

Kuvia esittävän kameran kuvake

Ota kuvia ihostasi luonnonvalossa ja näytä ne vastaanotolla

Sivu, jossa on paperi ja kynäkuvake muistiinpanojen esittämiseksi

Pidä kirjaa oireistasi sekä niiden vaikutuksista elämääsi

Ihmisen pää, jossa on sydänsymboli ja jossa aivojen on tarkoitus edustaa positiivista mielenterveyttä ja hyvinvointia

Kirjaa asioita, joihin kyhmykutinasi vaikuttaa: mielenterveys, uni, sosiaaliset suhteet, työelämä.

Kysymysmerkin kuvake

Kirjoita muistiin kaikki kysymykset, jotka haluat esittää hoitavalle lääkärillesi tai ihotautilääkärille ennen käyntiä.

Keskusteluopas lääkärikäyntiäsi varten

Lataa, tulosta ja täytä keskusteluopas ennen seuraavaa käyntiäsi.

Avoin keskustelu hoitavan lääkärisi tai ihotautilääkärin kanssa auttaa sinua saamaan parhaan hyödyn käynnistäsi.

Kerro, millainen vaikutus kyhmykutinalla on fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiisi. Tämä voi auttaa hoitavaa lääkäriäsi tai ihotautilääkäriä määrittämään juuri sinulle sopivan hoidon.

stetoskooppi kuvake

Kyhmykutina ei vaikuta ainoastaan ihoosi2,10,14

Kehon kuvake

PN:n syyt

Vaikka PN oireilee ihon pinnalla, sen syyt voivat olla syvemmällä ihon pinnan alla. Katso, mitkä taustalla olevat tekijät voivat vaikuttaa sairauteen.

Sadepilvi, jossa on kaltevaa sadetta henkisen hyvinvoinnin vaikeuksien osoittamiseksi

Elämä PN:n kanssa

Jos PN vaikuttaa mielesi hyvinvointiin, voimme näyttää sinulle mistä voit löytää lisää apua ja tukea.

Joukko erikokoisia ympyröitä ja pisteitä, jotka edustavat kyhmyjä ja muita koholla olevia leesioita

Oireet

Kyhmykytinan oireita voivat olla voimakas kutina, ihon kyhmyt eli nodulit ja ihorikot. Lisäksi kyhmykutina voi vaikuttaa heikentävästi elämänlaatuusi. 

  1. Pereira MP et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2020; 34: 2373–2383.
  2. Pereira MP et al. Acta Derm Venereol 2021; 101 : adv00403. 
  3. Aggarwal P et al. Clin Exp Dermatol 2021; 46(7): 1277–1284.
  4. Mack MR and Kim BS. Trends Immunol 2018; 39(12):980-991.
  5. Zeidler C et al. Dermatol Clin 2018; 36: 189-197.
  6. American Academy of Dermatology Association. Prurigo nodularis: Diagnosis and treatment. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/prurigo-nodularis-treatment. Accessed March 2023.
  7. Pereira MP et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2018; 32: 1059–1065.
  8. National Organization for Rare Diseases. Prurigo Nodularis. Available at: https://rarediseases.org/rare-diseases/prurigo-nodularis/. Accessed March 2023.
  9. DermNet NZ. Nodular prurigo. Available at: https://dermnetnz.org/topics/nodular-prurigo. Accessed March 2023.
  10. Williams KA et al. J Am Acad Dermatol 2020; 83(6): 1567–1575.