Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, joten hoidon suunnittelu ja toteuttaminen on pitkäaikaista

Atooppisen ekseeman hoidon päätavoite on oireiden hallinta ja pahenemisvaiheiden määrän, ja vaikeusasteen vähentäminen. Omahoito on atooppisen ekseeman hoidon kulmakivi ja lisäksi oireisiin on olemassa lääkehoitoja. 

Tee POEM-testi

Testillä voi arvioida atooppisen ihottuman oireiden vaikeusastetta.

Paikallishoito vai systeeminen lääkehoito?

Atooppisen ihottuman ensisijainen hoito on kuivien ihoalueiden säännöllinen rasvaus perusvoiteella 1–2 kertaa päivässä ja ekseeman jaksoittainen paikallishoito kortikosteroideilla. Hoidon toteuttaminen ohjeiden mukaan on tärkeää. 

 • Kortikosteroidivoiteet

  Kortikosteroidivoiteita (tai muut steroideja sisältävät voiteita) löytyy useita eri vahvuuksia ja niitä käytetään lievästä vaikeampiin ihottumiin. On tärkeää noudattaa lääkärin annosteluohjeita, jotta annostelu on riittävää ja sitä tehdään ohjeen mukaan riittävän usein. Atooppisen ihottuman hoidossa pidetään taukoja kuurien välillä. Tauot ovat vähintään hoitojakson pituisia. Vaikeimmissa tapauksissa tämä voi kuitenkin johtaa ihottuman nopeaan uusiutumiseen.

 • Kalsineuriinin estäjät

  Jos paikalliskortikosteroidilla ei saada riittävää pitkäaikaista vastetta, käytetään takrolimuusivoidetta tai pimekrolimuusiemulsiovoidetta ohuelti ihottuma-alueille. Kuten kortisonivoiteet, myös kalsineuriinin estäjät ovat paikallishoitoja, joiden käytössä pidetään tauko oireiden parannuttua ja hoitojakso voidaan aloittaa uudelleen oireiden ilmaantuessa. 

 • Muut hoitomuodot: Valohoito

  UV-valohoitoa voidaan käyttää aikuisten keskivaikean ja vaikean atooppisen ekseeman hoidossa, ellei paikallishoidoilla saada riittävää vastetta. Myös ilmastohoidolla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia atooppiseen ihottumaan.

 • Systeemiset immuunivaikutteiset lääkehoidot

  Mikäli paikalliskortikosteroidi-, kalsineuriininestäjillä tai valohoidolla ei saavuteta riittävän hyvää hoitovastetta, lääkäri voi ehdottaa siirtymistä systeemisiin lääkehoitoihin. Niiden tavoitteena on hillitä tulehdusta iholla vaikuttamalla immuunijärjestelmään. Kortisonitabletteja voidaan käyttää vain lyhyinä hoitojaksoina. Lisäksi löytyy useita muita vahvempia systeemisiä hoitoja atooppisen ihottuman vaikeampiin muotoihin.

 • Biologiset lääkehoidot

  Mikäli aiemmin listatut hoidot eivät ole auttaneet riittävästi atooppisen ihottuman hallinnassa, nykyään on saatavilla myös biologisia lääkehoitoja. Biologiset hoidot vaikuttavat suoraan tulehdusta aiheuttaviin soluihin ja sitä kautta hillitsevät ihon päällä näkyvää ihottumaa.

Atooppinen ihottuma - kuinka hoitaa?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen (Ihosairaala) vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä voiteita ja lääkkeitä kuuluu atooppisen ihottuman perushoitoon?
- Pahentavat tekijät?
- Kuinka helpottaa oireita arjessa?
- Totta vai tarua?

Atooppinen ihottuma infokuva hoidon teho

Lähteet ja lisätietoa

Atooppisen ihottuman diagnosointi

On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle saadaksesi oikean diagnoosin ja oikeat hoitomuodot.

Tavallisimmat ihosairaudet

Ihomuutosten taustalla voi olla monia eri syitä, esimerkiksi allerginen reaktio, infektio tai krooninen sairaus.

Jaa sisältö