Mitä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma on krooninen ja kutiseva tulehduksellinen ihosairaus. Suomalaisista 25-30 prosenttia on joskus elämänsä aikana sairastanut atooppista ihottumaa. Tämä tarkoittaa reilusti yli miljoonaa ihmistä.  (1)

Mitä minä näen? Mitä he näkevät?

Atoopikon vuodenajat

Kesä, aurinko ja ihana valo on tullut ja se jos joku on atoopikon parasta aikaa. Vai onko? Lue Tanjan ajatuksia atooppisesta ihottumasta.

Todellisia tilanteita oikeasta elämästä

Ihoasiantuntijasairaanhoitaja Teija kertoo kokemuksista atooppisten sairauksien parissa

Tee POEM-oiretesti

Jos sinulla on jo diagnosoitu atooppinen ihottuma, arvioi oireesi nyt nopealla POEM-itsearviointitestillä ja saat lisätietoa ihottumasi vaikeusasteesta.

Elämää atooppisen ihottuman kanssa

Krooninen sairaus voi vaikuttaa elämän moniin osa-alueisiin. 

Hoito

Koska atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, on sen hoito suunniteltava pitkälle aikavälille. Tietyt ympäristöt ja olosuhteet voivat pahentaa atooppista ihottumaa, kun toiset puolestaan voivat olla sille suotuisia. Ihottuman oireita voidaan lievittää ja taudin hallintaan saada apua, vaikka atooppista ihottumaa ei voida täysin parantaa. Ennen kaikkea on tärkeää välttää kaikkea, joka kuivattaa tai ärsyttää ihoa ja saa aikaan ihottuman puhkeamisen. Itsehoidolla, laukaisevia tekijöitä välttämällä ja lääkkeillä voidaan vähentää kutinaa, lievittää ihottumaa ja parantaa ihon läpäisyestettä.(1)

Lähteet ja lisätietoa

Jaa sisältö