Atooppinen ihottuma

Atooppista ihottumaa kutsutaan myös atooppiseksi ekseemaksi. Lääkärin määrittämä diagnoosi voi olla myös atooppinen dermatiitti, vaikka kansankielinen nimitys onkin atooppinen ihottuma.

Atooppinen ihottuma on krooninen ja kutiseva tulehduksellinen ihosairaus. Se on tavallinen pikkulapsilla ja ilmenee usein ennen viiden vuoden ikää, mutta voi puhjeta myös aikuisiällä. Pikkulapsilla tauti puhkeaa tavallisesti ensimmäisen ikävuoden aikana ja ilmenee ensin poskissa. Ihottumaa voi olla myös muissa kehon osissa, kuten rinnassa, vatsalla, kaulalla ja myöhemmin myös kyynär- ja polvitaipeissa. Atooppista ihottumaa kutsutaan myös taiveihottumaksi. Atooppisen ekseeman vallitsevuus lapsilla on noin 10–20%.

Onko sinulla jo diagnosoitu atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma - mistä on kyse?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen (Ihosairaala) vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi minulla on atooppinen ihottuma?
- Mistä se johtuu?
- Miksi atooppinen ihottumani lehahtelee?
- Miten atooppista ihottumaa hoidetaan?
- Miksi atooppisen ihottuman hoitaminen on tärkeää?
- Koska minun kannattaa mennä lääkäriin atooppisen ihottumani vuoksi?

Atooppisessa ihottumassa iho on erittäin kuiva ja siinä on voimakkaasti kutisevia läiskiä.

Tauti ei ole tarttuva. Vaikka monilla ihottuma paranee iän myötä, iho voi aikuisenakin olla kuiva ja herkkä. Joillakin atooppinen ihottuma jatkuu aikuisiälläkin. Usein atooppista ihottumaa sairastaville kehittyy muitakin atooppisia sairauksia kuten allergioita, astmaa ja heinänuhaa.

Atooppisen ihottuman aiheuttajaa ei tarkkaan tunneta, mutta sen taustalla tiedetään olevan perinnöllisiä tekijöitä, yliaktiivinen immuunipuolustus sekä ympäristötekijöitä, jotka yhdessä vaikuttavat taudin ilmenemiseen ja kehittymiseen. Perintötekijöillä on merkittävä vaikutus. Toisen vanhemman ollessa atoopikko lapsen riski sairastua atoppiseen ihottumaan on noin 25% ja molempien vanhempien ollessa atoopikkoja, riski on noin 50%.

Iho on luonnollinen läpäisyeste, joka estää vieraita aineita, kuten allergeeneja ja bakteereita tunkeutumasta elimistöömme. Atooppista ihottumaa sairastavalla ihon läpäisyeste on heikentynyt ja siksi iho reagoi voimakkaammin allergiaa aiheuttaviin aineisiin (allergeeneihin) ja ympäristön muihin tekijöihin. Osalla potilaista ihottuma saattaa liittyä poikkeavuuteen orvaskeden filaggriiniproteiinia koodaavassa geenissä. Kun ihon läpäisyeste on atooppisessa ihottumassa heikentynyt, allergeenit ja bakteerit pääsevät helpommin elimistöön ja aktivoivat immuunipuolustuksen. Vahingoittunut iho ja ihon läpäisyesteen läpi päässeet hiukkaset saavat elimistön immuunipuolustuksen käynnistämään ihossa tulehdusprosessin.

Immuunisolut vapauttavat tulehdusvälittäjäaineita (interleukiineja), jotka osallistuvat elimistön puolustamiseen tauteja vastaan ja aiheuttavat punoittavan ja kutisevan ihottuman. Kun ihoa raavitaan, läpäisyeste heikentyy entisestään. Näin ihon tulehdusreaktio pahenee ja syntyy noidankehä. Seurauksena on ihon pysyvä tai jatkuvasti toistuva tulehdus ja punoittava, kutiseva ihottuma laajenee.

Oireet

Atooppisen ihottuman ulkonäkö ja oireet vaihtelevat. Lievässä atooppisessa ihottumassa iho voi olla punoittava, kuiva ja kutiseva. Vaikeassa atooppisessa ihottumassa ihon kutina voi olla jatkuvaa ja ihottuma voi olla kivulias, rupeutunut, halkeileva ja vetistävä suurelta kehon alueelta. Kutina on taudin keskeinen oire. On tärkeää käydä lääkärissä ja saada oikea diagnoosi. Lääkäri voi arvioida ihottuman vaikeusasteen erilaisia menetelmiä käyttäen, kuten jakautumisen kehon alueella ja oireiden vaikeusasteen (ihottuman punoitus eli eryteema, ihon paksuuntuminen (jäkälöityminen, likenifikaatio), raapimisjäljet ja ihosta koholla oleva ihottuma).

Jos sinulla on jo diagnosoitu atooppinen ihottuma ja haluat arvioida oireiden vaikeusasetta, voit tehdä itsearviointitestin. Testi perustuu POEM-mittariin (Patient Oriented Eczema Measure). 

Taudinkulku

Atooppisen ihottuman taudinkulku on aaltoileva. Välillä oireilu voi olla vähäisempää ja välillä voi seurata pahenemisvaihe, jolloin ihottuma saattaa lehahtaa vaikeaksi. Pahenemisvaiheita voivat aiheuttaa

  • psykologiset tekijät, kuten stressi ja hormonitoiminnan muutokset
  • fyysiset tekijät kuten ihon kuivuminen ilmasto-olosuhteiden,hikoilun tai liiallisen saippuan käytön vuoksi.

Pahenemisvaiheiden välillä iho voi vaikuttaa normaalilta, mutta on tärkeää muistaa,että tulehdus on edelleen aktiivinen ihon alla. Kroonisesta ihottumasta kärsivän iho on yleensä jatkuvasti kuiva, paksuuntunut ja kutiseva, ei vain pahenemisvaiheen aikana, joten jatkuva itsehoito on tärkeää.

Atooppisen ihottuman vaikea muoto vaikuttaa suuresti potilaan arkeen, niin työ- kuin yksityiselämäänkin. Kutiseva ihottuma voi aiheuttaa muitakin ongelmia kuten unenpuutetta, huonoa itsetuntoa ja masennusta. Vaikeasta ihottumasta voi seurata bakteeri- tai virusinfektio, joiden hoitaminen on tärkeää.

Atooppisen ihottuman vaikeusasteet
Atooppinen ihottuma: joka kuudennen sairastama - infokuva

Testaa atooppisen ihottuman oireet

Kuinka vakava ihottumasi on? Ovatko oireesi hallinnassa? Voisiko ihottuma ja kutina olla vähemmän kuin tällä hetkellä?

Tästä löydät atooppisen ihottuman hoitotasapainoa arvioivan testin (ADCT) sekä atooppisen ihottuman oiretestin (POEM)

Lähteet ja lisätietoa

Käypä Hoito –suositus: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton www-sivusto: https://www.allergia.fi/
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatima opas atooppisesta ihottumasta: https://www.allergia.fi/site/assets/files/1178/atooppinen_ihottuma_opas_2601-2018_web.pdf
Terveyskylän Ihotautitalo https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/atooppinen-ihottuma
Astman Käypä Hoito-suositus http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi06030.pdf

Jaa sivu