Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen krooninen tulehduksellinen sairaus, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun iästä riippumatta.

”Mun ihoa kutittaa,
punoittaa ja on vaikea olla.
Tuntuu, että kaikki tuijottaa.
Koulu kärsii ja harrastuksetkin jää väliin.
Tuntuu, että mun iho hallitsee mua,
enkä mä sitä.

Saan myös välillä kuulla ikäviä kommentteja ihmisiltä,
jotka ei tiedä, miksi mun iho on tällainen."

"On vaikeaa elää samanlaista normaalia elämää kuin kaverit,
koska iho on niin huonossa kunnossa. 
Miten kauan mä jaksan tätä?

Meneekö tää ikinä ohi?
Saanko mä nauttia koskaan samoista asioista kuin kaverit?
Mua ketuttaa.”

Asiaa ihotautilääkäriltä

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo kertoo videolla nuorten atooppisesta ihottumasta: miten se ilmenee, miten sitä voi hoitaa ja koska kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Hän keskustelee myös nuorten ihosta yleisesti – esim. voiko atooppista ihottumaa sairastavalla nuorella olla akne ja miten silloin tulisi toimia?

Ulkonäköpaineet

Vaikutukset elämänlaatuun ovat kuitenkin yksilöllisiä kokemuksia. Samankaltaiset oireet voivat vaikuttaa koettuun elämänlaatuun eri tavalla eri henkilöillä ja erilaisissa elämäntilanteissa.

Usein lapsuudessa alkava atooppinen ihottuma paranee tai lievenee vähitellen, mutta se voi myös pahentua uudelleen nuoruus- tai aikuisiässä. Vaikea ihottuma saattaa vaikuttaa kehittyvään minä-kuvaan ja itsetuntoon sekä kaverisuhteisiin. 

Mutta et ole yksin. Jopa miljoona ihmistä pelkästään Suomessa sairastaa atooppista ihottumaa jossain vaiheessa elämäänsä.
Sairaus on silti vain osa elämää, ei sen ydin. Älä anna ihosi estää haaveitasi tai tulevaisuuden suunnitelmiasi. Voit elää täyttä elämää atooppisesta ihottumastasi huolimatta. 

Monenlaista apua on tarjolla nuorillekin, eikä ikävien tunteiden kanssa tarvitse jäädä yksin.  Vertaistukea löydät esimerkiksi potilasjärjestön omista ryhmistä, joissa voit jutella muiden atooppista ihottumaa sairastavien nuorten kanssa. 

Ottamalla rohkeasti yhteyttä saat varmasti apua ja tukea omaan tilanteeseesi. 

Lähteet: 
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. Atooppinen ihottuma -opas 12/2017.

Älä jää yksin

Ottamalla rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ja vertaistukeen saat varmasti apua ja tukea omaan tilanteeseesi.

Tiesitkö, että myös atooppista ihottumaa sairastavalla voi esiintyä aknea

Akne on yleinen kasvoille painottuva ihosairaus. Sen esiintymishuippu on teini-iässä, mutta aknea on myös aikuisilla. Osalla oireet ovat lieviä ja ohimeneviä. Osalla akne kuitenkin voi olla erittäin vaikea ja jättää pysyviä arpia iholle. Akneen on monta syytä ja erityisesti hormonaalisilla tekijöillä on vaikutusta taudin puhkeamiseen ja taudinkulkuun. Lievälläkin aknella voi olla elämänlaatua heikentävä vaikutus. Älä jää sairauden kanssa yksin, vaan ota asia puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja katso oheisesta videosta lisätietoa aknesta ja sen hoidosta. 

Lähde: https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/akne/mik%C3%A4-on-akne

Asiaa aknesta

Miksi minulla on akne?
Aknen kotihoito?
Voiko kaikkia aknetapauksia hoitaa?
Voiko aknearpia hoitaa ja miten niitä hoidetaan?
Mitä kasvojen punoitukselle ja finneille voi tehdä?
Voiko kuivaihoinen käyttää aknelääkkeitä?
Olen aikuinen ja minulla on ollut sitkeä akne vuosia. Koska akne sammuu?
Jos lapsellani on akne, miten minun kannattaa keskustella asiasta hänen kanssaan?
Koska minun kannattaa mennä lääkäriin / viedä lapseni lääkäriin?

Jaa sivu