Onko sinulla punoittava ja kutiseva ihottuma? Kyseessä saattaa olla ekseema

Ekseemassa iholla on tulehdus, joka taas aiheuttaa ihon kuivuutta, punoitusta ja kutinaa. Ekseema ei tartu ja sen aiheuttaa kuiva iho, ihon heikentynyt läpäisyeste tai kosketus aineeseen, jolle on herkistynyt. Ekseemaa on monentyyppistä ja vain lääkäri voi varmistaa, minkä tyyppistä ekseemaa oma ihottumasi on. Ihottumat jaetaan ulkonäön ja oireiden mukaan seuraavasti:

 • Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema, atooppinen dermatiitti)

  Atooppisessa ihottumassa iho on kuiva, punoittava, hilseilevä ja kutiava. Atooppinen ihottuma on tavallisin lapsilla, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Pikkulapsilla atooppinen ihottuma puhkeaa yleensä ensimmäisen elinvuoden aikana ja 95 %:lla ennen 5 vuoden ikää. Ihottuma ilmenee ensin poskissa, mutta sitä voi olla myös muissa kehon osissa, kuten rinnassa, vatsalla, kaulalla ja myöhemmin myös kyynär- ja polvitaipeissa. Atooppista ihottumaa kutsutaankin myös taiveihottumaksi. Ihottuma paranee monilla iän myötä, mutta osalla se säilyy aikuisikään saakka. Monilla atooppista ihottumaa sairastavilla on myös muita atooppisia sairauksia, kuten heinänuhaa, astmaa ja allergioita.

 • Tali-ihottuma (seborrooinen ekseema)

  Tali-ihottuma ilmenee punaisena hilseilevänä ihona alueilla, joissa on paljon talirauhasia, useimmiten hiuspohjassa. Ihottumaa voi olla myös silmien ympärillä, kulmakarvojen alueella ja nenänpielissä. Tali-ihottuma puhkeaa usein murrosiässä ja on yleisempi miehillä. Tali-ihottuma voi olla vaikea erottaa psoriaasista, ja vauvaikäisillä se voidaan sekoittaa atooppiseen ihottumaan. Tali-ihottuma ei kuitenkaan ole yhtä kutiava. Ihottuma paranee yleensä itsestään. Tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja saippualla.

  Lähde ja lisätietoa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00245

 • Kosketusihottuma (allerginen ja ei-allerginen)

  Kosketusihottumaa on allergista ja ei-allergista tyyppiä. Allergisen kosketusihottuman laukaisee kosketus aineeseen, jolle on herkistynyt. Se ilmenee kutiavana punaisena ihona, jossa voi olla myös nesterakkuloita. Ihottuma ilmenee usein käsissä, kainaloissa ja kasvoissa silmien ympärillä. Yleisimmät aineet, joihin reagoidaan, ovat nikkeli ja kromi sekä esimerkiksi meikkien ja ihotuotteiden säilöntäaineet. Ei-allerginen kosketusihottuma on yleisin käsissä, ja sitä kutsutaan myös käsi-ihottumaksi. Käsi-ihottuma on yleinen ammateissa, joissa kädet altistuvat kuluttaville kemikaaleille, esimerkiksi tiskaajan ammatissa. 

  Lähde ja lisätietoa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00417

 • Kolikkoihottuma (läiskäihottuma, nummulaariekseema)

  Tämä ihottuma on saanut nimensä siitä, että ihottumaläiskät ovat pyöreitä ja kolikon kokoisia. Ihottuma on vaaleanpunainen, kutiava ja hilseilevä ja sitä esiintyy enimmäkseen raajoissa. Kolikkoihottuma on melko yleinen ihottuma 40–60-vuotiailla miehillä, harvemmin sitä nuoremmilla ja vanhemmilla. Naisillakin sitä esiintyy mutta harvemmin kuin miehillä.

  Lähde ja lisätietoa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00448

 • Staasiekseema

  Staasiekseemaa esiintyy enimmäkseen iäkkäämmillä ihmisillä ja usein suonikohjujen yhteydessä. Ihottuma on vetistävä ja hilseilevä, ja säärissä voi esiintyä turvotusta.

  Lähde ja lisätietoa: http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo11195.pdf

  On tärkeää käydä lääkärissä, jotta saa ihottumalleen oikean diagnoosin. Ekseema voi muistuttaa myös muita ihottumia tai ihosairauksia.

Atooppisen ihottuman itsehoito

Vaikka atooppista ihottumaa ei voi parantaa, ihottuman pahenemisvaiheita voi ehkäistä ja ihottumaa voi itse lievittää.

Atooppisen ihottuman diagnosointi

On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle saadaksesi oikean diagnoosin ja oikeat hoitomuodot.

Jaa sisältö