Asiaa ihotautilääkäriltä

Mistä lapsen atooppinen ihottuma johtuu?
Minkä ikäisenä lapsi / nuori yleensä sairastuu atooppiseen ihottumaan?
Miten atooppinen ihottuma voi vaikuttaa lapsen / nuoren elämään?
Entä koko perheen elämään?
Miksi lapsen / nuoren atooppista ihottumaa on tärkeää hoitaa?
Miten ihottumaa hoidetaan?
Käytännön vinkkejä ”rasvausrumbasta” selviytymiseen?
Milloin tulisi lähteä lääkäriin lapsen / nuoren atooppisen ihottuman vuoksi?

Kun lapsi sairastuu atooppiseen ihottumaan, sairaus voi vaikuttaa koko perheen arkeen ja elämään, ei ainoastaan lapsen elämään.

Sairauden hoitoon kuluu paljon aikaa, kutina haittaa yöunta ja lisää päiväaikaista väsymystä ja voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia. Lisäksi sairauden takia sekä lapsi että lapsen vanhemmat voivat joutua olemaan poissa päivähoidosta, koulusta ja työpaikoiltaan. 

Muistathan kuitenkin, ettet ole yksin. Jopa miljoona ihmistä pelkästään Suomessa sairastaa atooppista ihottumaa jossain vaiheessa elämäänsä. Monenlaista apua on tarjolla lapsille ja lasten vanhemmille esimerkiksi potilasjärjestöjen kautta. Lisäksi yhteiskunta tarjoaa erilaisia palveluita atooppista ihottumaa sairastaville ja heidän perheilleen. Yhteiskunnan tukia ja palveluita kannattaa harkita, jos atooppinen ihottuma aiheuttaa päivittäistä huolta ja vaivaa. Sairauden luonne, hakijan ikä, perhetilanne sekä mahdolliset muut sairaudet ja vammat määrittelevät, mitä tukia ja palveluita voi hakea ja saada. Lisäksi atooppisen ihottuman vaikutukset arkeen ja sen hoito kannattaa ottaa aktiivisesti puheeksi oman lääkärin kanssa. 

Lähteet

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. Atooppinen ihottuma -opas 12/2017.

Jaa sivu