Miten hoidan atooppista ihoani?

Lempikuukauteni joulukuu on alkanut mukavan talvisissa tunnelmissa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa. Pakkasiakin on saatu, mistä tavallaan tykkään, mutta kireät ilmat kyllä kuivattavat ihoani.

Author: Salla | Date: 17 joulukuu 2021

Nainen soveltaa kosteusvoidetta

Vuodenaikaan nähden ihoni on kuitenkin paremmassa kunnossa verrattuna edellisiin vuosiin. Kutinaa on edelleen joka päivä, mutta olen yrittänyt harhauttaa itseäni raapimasta neuletöiden parissa. Pakkasen aiheuttamana ihottuma on pahentunut hieman kämmenselissä. Minulla ei yleensä ole ollut ihottumaa kämmenissä, mutta sitä alkoi ilmestyä koronan aikana, kun pesin käsiä paljon. Käsidesin käyttö on muuten ihan hirveää, kun sitä joutuu haavoihin.

Miten hoidan talvi-ihoani?

Minulla on ollut nyt pari kuukautta käytössä suihkusuodatin, mikä ilmeisesti suodattaa muun muassa ihoa kuivattavia aineita vedestä pois. En osaa varmaksi sanoa, miten paljon suodatin on loppujen lopuksi auttanut, mutta uskon sillä olleen positiivisia vaikutuksia. Kasvojeni iho on ainakin pysynyt aika neutraalina muutamia huonompia päiviä lukuun ottamatta, mistä olen todella tyytyväinen. Kasvot ovatkin olleet teinivuosina se pahin ongelma-alue kropallani. Vaikka aiemmin kärsin hoitoväsymyksestä ja en odottanut liikoja ihon suhteen, sanoisin myös, että suuri osa kehoni ihosta on ollut jo useamman viikon melko hyvässä kunnossa. Laadukas suihkuvesi ja hyvät voiteet ovat osoittautuneet siis toimivaksi komboksi. Olen myös lopettanut kokonaan saunomisen, mikä on vähän harmi, kun siitä suomalaisena niin pidän. Kuitenkin olen huomannut, että siitä on minulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Ehkä voisin pikkuhiljaa alkaa kokeilla saunomista vähän pienemmissä löylyissä. Mutta on varmasti yksilöllistä, mitkä asiat kenellekin käyvät ja mitkä ei.

Lääkäriltä apua

Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut tavallista enemmän muutoksia atooppisen ekseemani ja sen hoidon kannalta. Kuten aikaisemmissa teksteissäni tuli ilmi, otin yhteyttä pitkästä aikaa lääkäriin, minkä ansiosta olen pystynyt parantamaan hoitorutiiniani ja sulkemaan elämästäni pois ihottumaa mahdollisesti pahentavia tekijöitä. Tällä hetkellä olen tyytyväinen omaan tilaani, mutta olen myös varautunut muutoksiin. Olen huomannut, että ihon hyvä tilanne saa minut toiveikkaaksi vielä paremmasta, vähemmän punertavasta, kuivasta ja kutiavasta ihosta. Se on jännä juttu, että itselläni ihon hoito on priimaa silloin, kun iho voi hyvin, mutta kun ihon kunto on heikompi ja tehokasta hoitamista kaivattaisiin eniten, voimia on vaikea löytää. Toisaalta hoidosta huolehtiminen on tietysti hyvin tärkeää nytkin, ettei tilanne pääsisi taas pahenemaan.

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Toivon, että myös ensi vuonna atopia pysyisi yhtä hyvin kurissa. Opiskelu kävisi paljon helpommin ja pystyisin ehkä urheilemaankin enemmän. Nyt kun olen alkanut miettiä tulevaisuutta enemmän ja pohtia myös monia eri vaihtoehtoja opiskelun ja työllistymisen kannalta, olen huomannut, että omalla atooppisella ihottumalla sekä allergioilla on melko suuri vaikutus omiin valintoihin. Pidän paljon eläimistä, etenkin hevosista ja ala niiden parissa on minua kiinnostanut, mutta allergioiden takia en edes pysty kuvittelemaan olevani eläinten parissa joka päivä. Jo useamman vuoden olen pitänyt myös kosmetologin työtä kiinnostavana, mutta ihottuma, allergiat ja astma rajoittavat alalle soveltuvuutta. Kokeilemallahan se selviäisi,  soveltuisinko näille aloille, mutta kynnys yrittää on suuri, kun tietää riskeistä. Kyllä minulta onneksi muitakin kiinnostuksen kohteita löytyy. 

Lääkäri on ehdottanut minulle muun muassa valohoitoja ensi vuodelle, jos ihon tilanne tästä huononee. Olen kokeillut valohoitoa viimeksi yli kymmenen vuotta sitten, joten en muista siitä paljoa. Otan vastaan kaikenlaisia vanhoja ja uusia hoitokeinoehdotuksia, sillä nyt on helppo huomata, miten paljon vaivattomampaa elämä on terveemmän ihon kanssa. Pienilläkin eroilla voi olla vaikutusta siihen, mihin pystyy tai mikä tuntuu mukavalta tehdä. Silti mitä ikinä uusi vuosi tuo iholleni tullessaan, täytyy se ottaa vastaan.

Hyvää joulua kaikille!

Terveisin, Salla

Salla

Salla

Olen Salla, 19-vuotias nuori Pohjois-Karjalasta. Sain diagnoosin atooppisesta ekseemasta jo ihan pienenä lapsena. Kirjoitan blogissa, miten atopia vaikuttaa elämääni, johon sisältyy muun muassa koulunkäyntiä, harrastuksia ja muita nuoruuteen liittyviä asioita.

Jaa teksti

Uusin blogi

Syksy

Pähkinäallergia, minullako?

Syksy saapui ja sen myötä pähkinäallergiadiagnoosi ja ajoittainen hoitoväsymys. Syksy on kuitenkin itselleni mieluisaa aikaa ja harrastukset piristävät arkea.

atooppinen iho mies

Ota atooppinen ihottumasi haltuun

Mitä tarkoittaa atooppisen ihottuman hyvä hallinta? Mistä tiedät, onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Katso oheiselta videolta ihotautilääkäri Atte Kivisaaren tarina Jussista.

heppa

Harrastukset atoopikon näkövinkkelistä

Monelle nuorelle harrastaminen ja liikunta ovat tärkeitä asioita. Mukavien harrastusten löytäminen on ollut minulle välillä haastavaa, sillä atoopikkona ihottuma rajoittaa tekemistäni. Itselleni parhaimmat harrastukset ovat sellaisia, jotka vaativat keskittymistä. Näin saan ajatukset pois kutinasta.