Harrastukset atoopikon näkövinkkelistä

Monelle nuorelle harrastaminen ja liikunta ovat tärkeitä asioita. Mukavien harrastusten löytäminen on ollut minulle välillä haastavaa, sillä atoopikkona ihottuma rajoittaa tekemistäni. Itselleni parhaimmat harrastukset ovat sellaisia, jotka vaativat keskittymistä. Näin saan ajatukset pois kutinasta.

Author: Salla | Date: 15 joulukuu 2020

heppa

Pidin nuorempana paljon urheilusta, mutta hikoilun aiheuttama kutina ja kirvely, sekä erityisesti rasituksessa voimistuva astmani heikensivät suorituskykyäni. Hiki kirveltää erityisesti taivealueilla, missä iho on yleensä auki. Hikoilu aiheuttaa sietämätöntä kutinaa ja punoitusta varsinkin kasvojen, kaulan ja niskan alueella. Hikoiltuani minun täytyy heti päästä suihkuun, eikä urheilun jatkaminen ole miellyttävää. Tämän takia koululiikuntatunnit ovat olleet minulle vaikeita, kun en ole pystynyt antamaan kaikkeani. Onneksi löysin vähemmän hikoiluttavan ja keuhkoja ahdistavan harrastuksen, ratsastuksen.   Ratsastus kyllä vaatii fyysistä voimaa, ja siinä usein myös hengästyykin, mutta se on aina ollut minulle kaikista miellyttävin urheilulaji. Se vaatii keskittymistä toisella tavalla kuin esimerkiksi juokseminen. Ratsastaminen saa ajatukseni pysymään vain siinä, mitä olen tekemässä. Kaikki muu unohtuu, kun olen hevosen selässä, myös ihottuman aiheuttamat hankaluudet. Ainut ongelma tallilla on heinä- ja turvepölystä johtuvat allergiset reaktiot. Onneksi en ole allerginen itse hevosille, kuten olen kissoille ja koirille.

Harrastamisen haasteet

Voimakkaan hikoilun aiheuttaman kutinan sekä hengenahdistuksen takia juokseminen ja hiihtäminen jäivät harrastuksistani pois. Nykyään suosin pitkiä kävelylenkkejä. Olisin myös nuorempana tykännyt uida, varsinkin kun asumme lammen rannalla. Jouduin kuitenkin kirvelyn takia katselemaan laiturilla sivusta, kun toiset polskivat. Aloitin noin vuosi sitten käydä säännöllisesti uimassa uimahallissa ystäväni kanssa. Olen kuitenkin joutunut jättämään monia uimakertoja välistä pahentuneen ihottuman takia, sillä kloorivesi usein pahentaa ihon kuntoa, niin kuin myös joskus järvi- ja lampivesikin. Lapsena kesäleireille mennessä minun täytyi varmistaa, että pystyisin käymään suihkussa järvessä peseytymisen sijasta. 

Liikunnassa kutina ja kirvely eivät ole ainoita seikkoja, jotka häiritsevät. Urheillessa raajoja liikutetaan paljon, mikä on minulle usein kivuliasta. Esimerkiksi käsien liikuttaminen sattuu kyynärtaive- ja kainaloihottuman takia. Kun iho rupeutuu ruumiinosan ollessa tietyssä asennossa, sen liikkuessa ruvet rikkoutuvat. Hiki kirveltää aukinaisella iholla ainakin itselläni paljon enemmän kuin vesi.

Hikoilu ja atopia

Hans Reniers

Omat vinkkini parempaan harrastamiseen

Ratsastaminen, kävelylenkit ja satunnaiset uintikerrat mahdollistavat minulle paremmat yöunet, jotka kärsivät usein atooppisen ihottumani takia. Liikkumisesta tekee miellyttävämpää oikeanlaiset urheiluvaatteet. Minulle sopivat parhaiten sellaiset vaatteet, jotka hengittävät eivätkä ole ihonmyötäisiä. Tietynlaiset materiaalit urheiluvaatteissa vain pahentavat kutinaa ja kaksinkertaistavat epämukavan tunteen. 

Vaikka koululiikuntatunneilla oli usein vaikeaa, pystyin parantamaan omaa oloani pyyhkimällä hikeä pyyhkeeseen ja juomalla paljon vettä. Myös tauot olivat tärkeitä. Opettajalle kannattaa aina sanoa, jos hikoilu aiheuttaa ihossa ongelmia. Omat opettajani ainakin ymmärsivät ja sallivat minun toimia, miten itselleni oli parasta.

Vuodenaikojen vaikutus harrastuksiini

Kuten olen aiemmissa kirjoituksissanikin todennut, ihoni kunto vaihtelee paljon vuodenajasta riippuen. Kesällä ihoni on paremmassa kunnossa, mutten hikoilun takia pidä kuumista kesistä, joita olemme lähivuosina myös Suomessa päässeet, ja minun mielestäni joutuneet kokemaan. Rakastan viileitä kesiä, mutta toisaalta paahtava aurinko tekee iholleni myös hyvää. Talvet ovat taas olleet leudompia, eikä ihoni ole tästä syystä ollut niin kuiva, mitä se kovilla pakkasilla voisi olla. Siitä huolimatta talviaika on vaikeampaa. Talvella minulla myös silmät ja nenä kuivuvat ja hengenahdistus lisääntyy. Parhaimmat olosuhteet urheilulle tarjoaa mielestäni viileä kesäsää.

Tiedän ihmisiä, joille urheilu ei ole ongelma atooppisesta ihottumasta huolimatta. Itselleni se ei vain koskaan ole ollut se paras vaihtoehto. Jokaisen täytyy löytää itselleen oikea aktiviteetti, mikä auttaa selviytymään arjesta atopian kanssa.

Salla

Salla

Olen Salla, 19-vuotias nuori Pohjois-Karjalasta. Sain diagnoosin atooppisesta ekseemasta jo ihan pienenä lapsena. Kirjoitan blogissa, miten atopia vaikuttaa elämääni, johon sisältyy muun muassa koulunkäyntiä, harrastuksia ja muita nuoruuteen liittyviä asioita.

Jaa

Uusin blogi

Opiskelu

Elämäni stressaavimmat viikot takana

Lukio alkaa minun osaltani olla aika lailla taputeltu ja takana ovat ehkä elämäni stressaavimmat viikot. Lukio on ollut minulle vaikeaa aikaa, myös atooppisen ihottuman kannalta. Ylioppilaskirjoitusten päättyminen ja viimeisten kurssisuoritusten saaminen saa oloni tuntumaan rankan syksyn jälkeen helpottuneeksi. Ihottumani tosin...

Atooppinen ihottuma nuorella

Nuoren elämää ihon ehdoilla

Kevään tullessa ilma alkaa lämmetä ja samoin aurinkokin paistaa enemmän. Yleensä tässä vaiheessa vuotta ihoni alkaisi toipua pitkästä vaikeasta talvesta, mutta tänä vuonna atooppinen ihottumani on päättänyt koetella hermojani normaalia enemmän. Kutina on kova lähes päivittäin, eikä antihistamiinitkaan tunnu auttavan....

ihottuma hikoilu

Onko atooppisen ihon huono kunto omaa syytäni?

Olen jo vuosia ollut aika itsevarma ihoni hoitaja. Olen ajatellut, että tässä mukavassa naisen iässä olen ihoni kanssa sinut ja tiedän todellakin miten sitä hoidetaan. Olen ollut sinut välillä pahastikin punoittavan ja karhean atooppisen ihoni kanssa ja yrittänyt olla vähät...