Nuoret ja astma

Astmapotilaan tukeminen

Haastattelussa allergioista erityisen kiinnostunut lastenlääkäri, tohtori Autumn Burnette.

Kirjoittaja: The Next Breath Editorial Team | Päivämäärä: 24.11.2023

Neljä ihmistä seisoo vuorella ja katselee auringonlaskua

Haastattelu lastentautien asiantuntijan kanssa, joka on erityisen kiinnostunut allergioista, Dr. Autumn Burnette

Dr. Autumn Burnette on allergian ja immunologian erikoislääkäri sekä lastenlääkäri. Hän työskentelee apulaisprofessorina Howard University Hospitalin allergiaosastolla. Kysyimme häneltä, mikä on hänen paras neuvonsa teini-ikäisille ja heidän omaisilleen astman hallinnassa.

  Vastaus:
  Astmaa sairastavat teinit ovat mielenkiintoinen ryhmä. Yksi keskeinen ongelma on, että teinit saattavat olla liian ujoja kertomaan rehellisesti tarpeistaan, erityisesti terveysasioissa. Siksi on ehdottoman tärkeää, että teinit, huoltajat ja lääkärit keskustelevat yhdessä. Huoltaja voi olla teinin apuna viestimisessä ja kertoa mahdollisesti avuksi olevia lisätietoja.

  Usein törmään myös siihen, että teineillä on vaikeuksia tunnistaa astmaoireensa. Tämän helpottamiseksi suosittelen yleensä, että kehitämme yhdessä astman omahoitosuunnitelman. Teinit ja heidän huoltajansa voivat käyttää suunnitelmaa apuna oireiden seuraamisessa.

  Astman omahoitosuunnitelma saattaa olla suureksi avuksi aikuistuvalle tai jopa ensimmäistä kertaa kotoa muuttavalle teinille, etenkin kun he alkavat käydä lääkärissä itsenäisesti ilman huoltajiaan.

  Vastaus:
  Teinit ovat tarpeeksi vanhoja tehdäkseen omat päätöksensä ja päättämään, mikä on heille parhaaksi, myös terveytensä suhteen. Tämä voi olla haastavaa huoltajille, koska he haluavat tarjota teineille itsenäisyyttä, mutteivät samaan aikaan halua jäädä paitsi mistään tärkeästä. Se vaatii huolellista tasapainottelua.

  Kun puhun teineille ja huoltajille, sanon usein meidän olevan samalla puolella. Autan rakentamaan puitteet keskustelulle, jotta kaikki osapuolet voivat kertoa huolenaiheistaan. Vastaanotollani teinit ja huoltajat voivat olla rehellisiä. Jos jokin ei toimi, kehitämme varasuunnitelman yhdessä.

  Kaikki voivat ilmaista huolensa, ja suhtaudun kaikkiin huoliin vakavasti.

  Vastaus:
  Ihmiset kuvailevat astmaoireitaan subjektiivisesti, joten on tärkeää kuulla myös huoltajaa. He voivat kertoa lisää helposti havaittavista oireista, kuten hengityksen hinkumisesta tai yöllisestä yskinnästä, jotka teini on saattanut "normalisoida" tai jättää tahattomasti mainitsematta.

  Jokaisen astmapotilaan kokemus on iästä riippumatta yksilöllinen, joten olen aina perusteellinen. Tämä tarkoittaa huoltajalle suunnattuja lisäkysymyksiä teinin terveydestä, kuten astman takia väliin jääneiden koulupäivien tai päivystyskäyntejä vaatineiden astmakohtausten määrästä. Lisäksi esitän kysymyksiä arkielämästä, kuten teinin kotioloista, koulunkäynnistä sekä mahdollisista urheilu- tai muista harrastuksista. Huoltaja voi kertoa näistä kaikista.

  Vastaus: Annan teineille muutamia erityisen tärkeitä neuvoja:

  • Pidä aina kiinni säännöllisistä lääkärikäynneistä. Astma on vaihteleva sairaus, joka saattaa muuttua ja tulee muuttumaan ajan myötä, etenkin teinivuosina. Niinpä säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä. Tarkastukset voi tehdä kasvokkain ja joissain tapauksissa etäyhteydellä/verkossa.
  • Varmista, että kaikilla huoltajilla myös koulussa on pääsy tarvittaviin asiakirjoihin, astman omahoitosuunnitelma mukaan lukien.
  • Ryhmäpaine on todellinen asia. On täysin OK kieltäytyä tilanteista, joiden pelkää laukaisevan oireita. Todelliset ystävät kyllä ymmärtävät, kun syyn selittää heille.
  • On tärkeää pitää rokotukset ajan tasalla ja noudattaa julkisia suosituksia terveydestä huolehtimiseksi. 


Tri Burnette suosittelee lisätietoa astmasta ja sen hallinnasta etsiviä tutustumaan monenlaisiin eri lähteisiin, kuten Centers for Disease Control and Prevention, Allergy and Asthma Network, sekä Mayo Clinic.

Jaa sisältö

Uusin blogi

Nainen makaa sängyissä eikä pysty nukkumaan

Kaikkeen tottuu ja se ei ole aina hyvä asia

Oletteko huomanneet, miten asioihin tottuu? Ensin Ukrainan sota tuntui olevan aivan kotiovella, nyt sen pitkittyessä on jo aivan kyllästynyt sotauutisin ja taistelurintamiin.

Nainen peittää suunsa neulotulla villapaidalla

Kuulumisia atooppisen ihon kanssa

Talvi on edelleen ainakin Pohjois-Karjalassa otteessa, ja kylmä sää vaikuttaa monien ihottumaan pahentaen sitä.

Joulu

Mistä voimavaroja atooppisen ihottuman hoitoon?

Tervehdys teille tässä vuoden pimeimmässä hetkessä! Edellisen kerran kun kirjoittelin, odottelimme kesää ja nytpä onkin joulun odotus käsillä. Kuinkahan aika kuluu aina vain nopeammin, mitä enemmän vuosia kertyy? Toivottavasti teillä oli hyvä kesä ja syksy ja tallensitte talvea varten erityisen...

MAT-FI-2300275-1.0-4/2023