Vakavaoireisten ruoka-allergioiden selvittelyt ja toimintaohjeita
Aikaisemmassa tekstissäni kerroin ristiallergioista liittyen mm. koivuallergiaan. Koivuallerginen voi esimerkiksi saada ristiallergian kautta lieviä oireita maapähkinästä. Nämä oireet eivät kuitenkaan yleensä johda vakaviin oireisiin ja kyseessä ei ole todellinen allergia maapähkinälle.
Author: Susanna | Date: 17, maaliskuuta 2025

Pitääkö välttää vai ei?
Mutta entäpä jos aihe ei ole lainkaan selvä ja oireetkin ovat olleet epämääräisiä? Vastaanotolleni tulee aika ajoin potilaita, jotka ovat välttäneet vuosikymmenet esimerkiksi pähkinöitä, peläten, että niistä voisi tulla hengenvaarallinen anafylaktinen sokki. Miten asiaa voisi lähteä purkamaan, koska usein potilaalle tällainen kaiken varalta välttäminen ja jonkinasteisessa pelossa eläminen voi olla erittäin stressaavaa arjen tilanteissa?
Allergioiden tutkiminen nykyään
Onneksi allergioiden tutkiminen on mennyt valtavasti eteenpäin. Ajatellaanpa jälleen maapähkinäallergiaa. Lähes kaikki suomalaiset koivuallergiset saavat positiivisen prick- eli ihopistokoe- ja verikoetuloksen maapähkinälle, mutta tuloksesta ei selviä, onko kyseessä lieviin oireisiin liittyvä koivun ristiallergeeni vai todellinen, vaikeitakin allergiaoireita aiheuttava proteiini.
Allergeenikomponentti-IgE -tutkimukset verikokeena
Näissä tilanteessa voidaan lähteä potilaan huolellisen oirehaastattelun jälkeen liikkeelle esimerkiksi tutkimalla potilaasta verikokeen avulla kaikkien pähkinöiden allergeenikomponentit. Allergeenikomponentit ovat yksittäisiä allergeenimolekyylejä ja yleensä yhdessä allergeenissä on useita kymmeniä yksittäisiä allergeenikomponentteja. Ns. stabiilit komponentit (esimerkiksi varastoproteiinit) voivat aiheuttaa vakavia allergiareaktioita ja lisäävät anafylaksian riskiä. Labiilien allergeenikomponenttien aiheuttamat reaktiot ovat yleensä lieviä.
Mitä ohjeeksi potilaalleni?
Palataan siis vielä alun potilaaseeni, joka oli välttänyt vuosikymmenet kaikkia pähkinöitä, koska oli joskus saanut niistä oireita. Lisäksi vielä myöhemmin hänelle tehdyissä prick-testeissä, pähkinät olivat aiheuttaneet positiivisia reaktioita iholle paukamina. Potilaalle oli edellä mainituista asioista johtuen muodostunut käsitys, että jatkossa hän ei voi syödä pähkinöitä anafylaksiariskin vuoksi.
Nyt potilaan allergeenikomponenttiverikokeessa näkyy, että kaikkien tutkittujen pähkinöiden stabiilit komponentit ovat negatiiviset ja ainoastaan maapähkinän yksi komponentti on koholla. Kyseinen allergeenikomponentti on ns. PR-10, labiili proteiini. Tämä koholla oleva proteiini viittaa lieväoireiseen koivun siitepölyyn liittyvään ristiallergiaan. Potilaani poistuu iloisena vastaanotoltani, tietäen, että jatkossa hän voi alkaa turvallisin mielin palauttamaan pähkinöitä ruokavalioonsa.
Yhteenvetona allergeenikomponenttitutkimuksista
Allergeenikomponentti-IgE -tutkimusten avulla voidaan arvioida potilaan riskiä saada vaikea allergiareaktio (anafylaksia). Testitulosten ja haastattelun perusteella voidaan tarkentaa välttämisruokavaliota, harkita siedätyshoitoa, kirjoittaa ensiapulääkeresepti (adrenaliini) ja opastaa adrenaliiniautoinjektorin käytössä. Tulosten perusteella voidaan myös purkaa turhat kiellot tai lieventää muuten välttöohjeita.
Viitteet:
IgE -laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, Opas, ThermoFisher Scientific / Phadia Oy, 2013. Viitattu 02/2025.
Komponenttitutkimukset parantavat allergioiden diagnostiikkaa. Kukkonen, A.K., Pelkonen, A., Mäkinen-Kiljunen, S., Mäkelä, M. Eripainos Suomen Lääkärilehti, 2015. Viitattu 02/2025.

Susanna
Olen Susanna, viisikymppinen kolmen pojan äiti Etelä-Pohjanmaan komeilta lakeuksilta. Meillä lakeuksilla ei ”silimä pökkää” ja sielukin lepää tässä maisemassa, missä taivas on aina lähellä.
Vapaa-ajallani harrastan aivotyöni vastapainoksi liikuntaa eri muodoissaan, käsilläni korujen tekoa ja sellonsoittoa. Itselläni ei ole allergioita eikä atopiaa, mutta keskimmäisen poikani kautta se aihe on tullut tutuksi myös omakohtaisesti. Oma terveydellinen taakkani, mutta myös opettajani, on vaikea migreeni, jonka kanssa olen jopa joutunut väliaikaisesti puolittamaan työntekoni muutama vuosi takaperin, migreenini pahentuessa krooniseksi. Viime aikoina se on onnekseni hieman hellittänyt otettaan, osin oman biologisen estolääkkeeni ansiosta.
Jaa sisältö
Uusin blogi

Kuulumisia atooppisen ihon kanssa
Talvi on edelleen ainakin Pohjois-Karjalassa otteessa, ja kylmä sää vaikuttaa monien ihottumaan pahentaen sitä.

Tukea astmaa sairastaville teineille
Pyysimme tohtori Burnettea, joka on erikoistunut allergiaan, immunologiaan ja pediatriaan, neuvoja teini-ikäisten ja heidän hoitajiensa astman hoidosta.
.jpg/jcr:content/snak%20om%20astma%20(2).jpg 767w, /.imaging/webp/sanofi-platform/img400x300/dam/atooppinen-fi/blog/astma-posts/snak-om-astma-(2).jpg/jcr:content/snak%20om%20astma%20(2).jpg 1200w)
Keskustele astmasta perheen ja ystävien kanssa
Hallitsemattoman astman kanssa eläminen voi olla vaikeaa, jopa puhuminen. Olemme koonneet tänne vinkkejä, joiden avulla voit aloittaa keskustelun perheen ja ystävien kanssa.
MAT-FI-2500083-1.0 03/2025