Kuulumisia atooppisen ihon kanssa

Heippa taas ja mukavaa vuoden alkua! Talvi pitää edelleen ainakin Pohjois-Karjalaa otteessaan, ja kylmät ilmat vaikuttavat monella ihottumaan pahentamalla sen tilannetta. Itse en ole mikään poikkeustapaus, vaan myös oma ihoni kuivuu herkästi pakkasten ja tuulen vuoksi.

Author: Saara | Date: 14. maaliskuuta 2024

Nainen peittää suunsa neulotulla villapaidalla

Olen huomannut, että hyvä keino kuivumisen hellittämiseksi on ihon jatkuva suojaus erityisesti nyt talviaikaan.

Pukeudunkin siis ulos aina lämpimästi ja suojaan erityisen hyvin sellaiset osat kehosta, jotka altistuvat eniten kylmälle – eli esimerkiksi kädet ja kasvot. Suojaaminen on ainakin itselläni auttanut paljon siihen, ettei kuivuminen ole esimerkiksi käsissä niin voimakasta kuin aikaisempina talvina.

Tällä hetkellä ihoni voi todella hyvin, ja olen sen kuntoon tosi tyytyväinen. Kutinaa ei ole juuri lainkaan, paitsi päänahan alueella. Tätä päänahan kutinaa on ollut jo jonkin aikaa, ja olen käyttänyt kortisoniliuosta kutinan hoitamiseen. Sain myös ihotautilääkäriltä uuden, hieman miedomman liuoksen kutinaan ja muitakin käytännön vinkkejä siihen, miten kutinaa voi välttää esimerkiksi pesukertoja tihentämällä. Ainoa huono puoli on se, että uudessa liuoksessa on toimitusvaikeuksia, joten en ole vielä päässyt testaamaan sen toimivuutta.

Olen myös alkanut käydä säännöllisesti ihokarvojen poistossa, joka on vaikuttanut ihoni kuntoon. Karvanpoisto ärsyttää ihoani ihan jo höyläämisen merkeissä, joten sokerointi on ymmärrettävästi myös ihoa ärsyttävä toimenpide, vaikkakin melko hellävarainen metodi noin muuten. Ihon ärsytys ei myöskään ole ollut liian vakavaa, vaan olen pärjännyt huolellisella perusvoiteen käyttämisellä hyvin. Tästä huolimatta minulle tulee ajoittain kutisevia kohtia erityisesti sinne, mistä ihokarvat on poistettu, ja niitä hoidan kortisonilla aina kun muistan.

Kutina ei kuitenkaan ole kovin voimakasta eikä iho ole mennyt rikki, joten olen ollut aika rentona kortisonin käytön suhteen. En ole aina jaksanut käyttää sitä kuureina, vaan ennemminkin lätkin sitä aina kun kutittaa. Kun kutina lakkaa, lopetan myös kortisonin käytön.

Kävin myös ottamassa ensimmäisen tatuointini syksyllä, ja pelkäsin sen aiheuttavan ongelmia atooppisen ihoni kanssa. Tatuoinnin ottaminen ja paranteluaika meni kuitenkin todella hyvin, eikä ihottuma ollut myöskään ongelma tatuoinnin ottamisen kannalta. Se oli mukava kuulla, koska stressasin tatuoinnin ottamista juuri siksi, että ajattelin paranemisen olevan hankalaa ihottumani vuoksi.

Yleisesti ihottuman kannalta kuuluu todella hyvää ja olen ollut tyytyväinen ihoni kuntoon. Olen myös tosi kiitollinen siitä, että olen löytänyt iholleni oikeanlaiset perusvoiteet heti alussa, koska niillä on suuri merkitys ihottuman hoitamisen kannalta. Toki tilanne ihottuman kanssa elää ja muuttuu koko ajan, joten sen hoitaminen ei varmasti tule aina olemaan yhtä helppoa, mutta tällä hetkellä olen todella tyytyväinen tilanteeseeni.

Mukavaa talven jatkoa!
Saara

Saara

Olen Saara, 21-vuotias Pohjois-Karjalassa asuva opiskelija. Perheessäni kulkee atooppista ihottumaa ja allergiaa, ja minulle ne ovat ilmestyneet vasta hiljattain. Teksteissä pohdinkin erityisesti sitä, miten atooppinen ihottuma vaikuttaa elämäntyyliini ja tapoihini, kun se puhkeaa vasta aikuisuuden kynnyksellä.

MAT-FI-2400095-1.0 02/2024

Jaa sisältö

Uusin blogi

atooppinen iho mies

Ota atooppinen ihottumasi haltuun

Mitä tarkoittaa atooppisen ihottuman hyvä hallinta? Mistä tiedät, onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Katso oheiselta videolta ihotautilääkäri Atte Kivisaaren tarina Jussista.

Atooppinen ihottuma nuorella

Nuoren elämää ihon ehdoilla

Kevään tullessa ilma alkaa lämmetä ja samoin aurinkokin paistaa enemmän. Yleensä tässä vaiheessa vuotta ihoni alkaisi toipua pitkästä vaikeasta talvesta, mutta tänä vuonna atooppinen ihottumani on päättänyt koetella hermojani normaalia enemmän. Kutina on kova lähes päivittäin, eikä antihistamiinitkaan tunnu auttavan....

pudota veden pintaan

Astman ja atooppisen ihottuman yhteys

Astma ja atooppinen ihottuma – kaksi yleistä pitkäaikaissairautta, joilla ei ensisilmäyksellä ole mitään yhteistä.