Toiveikasta kesää

Tässä keskikesän kohdalla kesälomaa odotellessa mielessä pyörivät toiveikkaat odotukset ja ajatukset: kunpa tulisi kauniit kesälomasäät! Kunpa ehtisin tehdä haaveilemiani asioita! Kunpa osaisin olla rauhassakin ja levätä talven rasituksista! Toiveita on meillä jokaisella ja parhaimmillaan niistä kasvaa voimavara, jota kohti suuntaudumme ja tiedostamattamme toimimme. Ilman toivoa ja toiveita elämästä puuttuisi haave hyvästä tulevasta elämästä. Mitä sinä tällä hetkellä toivot?

Author: Teija | Date: 30 kesäkuu 2021

Toiveikasta kesää

Mistä toivoa vaikean atooppisen ihottuman keskelle?

Olen työssäni viime aikoina törmännyt potilaisiin, joiden puheista ja teoista olen aistinut toivottomuutta ja väsymistä omaan elämään. Ongelmat voivat olla niin solmussa moneen elämänpiiriin liittyvässä asiassa, ettei ole enää voimia mihinkään. Olen nähnyt myös sen, että joskus yksikin vaikea ongelma voi viedä toivon ja se on ehkä teille tuttu: vaikean atooppisen oireilun kanssa eläminen. 

Atoopikolla ihottuman uusiutuva luonne lisää toivottomuutta. Monista hoidoista on apua hetkiseksi, mutta pian iho-oireet taas palaavat. Kesä korjaa ihoa, mutta lopulta syksyn pimeys voittaa ja ihon kutina hiipii takaisin. Uusi perusvoide voi pitkään tehdä ihon ihanan pehmeäksi ja kosteaksi, kunnes iho kenties tottuu voiteeseen ja tunne on poissa. Lääkevoiteen päivittäisellä käytöllä ihottuma paranee, mutta kun voiteen käytössä siirtyy ylläpitovaiheeseen, oireet saattavat pahentua nopeasti uudelleen. Lääkevoiteen rohkea käyttö kenties epäilyttää: aiheutanko tällä iholleni pysyviä haittoja? Valohoitojakso auttaa, vie nopeasti kutinan pois ja olo tuntuu taivaalliselta – pettymys on kuitenkin kova oireiden palatessa nopeimmillaan viikoissa. Vaikka tekisit kaiken ohjeiden mukaan, vaikeimmin oireilevat atoopikot joutuvat kokemaan oireiden palaamisen yhä uudelleen. Ehkä hieman vaikea olla aina toiveikas?

Kun kohtaan potilaan, kysyn monesti mitä hän toivoisi hoidoilta ja millaista apua hän tarvitsee. Joku vastaa: kunpa tämä kutina joskus loppuisi. Joku toinen sanoo: kunpa saisin kerrankin nukkua koko yön. Kesän lähestyessä iso haave voi olla hihattoman paidan tai sortsien pukeminen ylle. Sen jälkeen mietin yhdessä potilaan kanssa, mitä vaihtoehtoja hoidoissa olisi käytettävissä toiveen toteutumisessa.  Ihottuman laajuus ja muu oireilu määrittelee toki sen, mitä vaihtoehtoja on käytettävissä. Atooppisen ihottuman hoidossa monesti on onneksi niin, että potilas ei ole vielä saanut tarpeeksi neuvoja ja ohjeita, kuinka iho-oireita voi voi omahoidolla hallita.

Terveyskeskuksissa tai työterveyshuollossa ei osata neuvoa reseptille annettujen voiteiden käyttöä ja lähetteen saaminen erikoissairaanhoitoon koetaan monesti vaikeaksi. Yksityisen ihotautilääkärin vastaanotto maksaa ja lääkäri ei välttämättä lyhyessä vastaanottoajassa ehdi myöskään ohjata riittävästi. Annan potilaalle selvät ohjeet miten toimia, tarkistan hoidon tehon sopivan ajan kuluttua ja olen tavoitettavissa soittoajalla, jos tulee ongelmia. Se, että soitan ja kysyn hoidon tuloksesta, kannustaa monia toimimaan ohjeiden mukaan. Kun taas toimii ohjeiden mukaan, hoitomotivaatiota lisää se, että hoidosta onkin apua. Lisäksi se, että on joku jolle on lupa soittaa, helpottaa stressiä siitä ettei tiedä mihin ottaa yhteyttä. 

Joskus kohtaamisessa käy ilmi, että elämää kuormittavat monet isot surut ja stressit tai muussa terveydentilassa on jokin iso ongelma. Atopiassa, kuten monessa muussakin ihosairaudessa nämä aiheuttavat sen, että iho oireilee hyvistä ja tehokkaistakin hoidoista huolimatta. Kenenkään suuria murheita en voi ratkaista, mutta voin kuunnella ja osoittaa asian vaikuttavan ihoonkin. En voi olla mainitsematta myöskään hampaiden tilannetta tuon fyysisen hyvinvoinnin kohdalla: on tärkeätä huolehtia hampaiden ja ienten terveydestä ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

Ota ihottumaoireet avoimesti puheeksi vastaanotolla

Onko kukaan teistä ajatellut, ettei hoitaja tai lääkäri voi tietää tuntemuksianne tai arkeanne ihosairauden kanssa elämisestä ellette itse osaa niitä kertoa? Tässä hiljattain minulle soitti eräs nuori nainen, ja kertoi kuinka vuosia haitannut kutina on niin sietämätöntä, ettei hän tahdo enää jaksaa sen kanssa. Perusvoiteen käyttö ei auta, kortisoni tablettina ja iholle laitettuna auttaa, mutta niitä ei voi käyttää jatkuvasti. Pieni annos antihistamiinia ei auta, suuri annos auttaa mutta väsyttää niin, ettei voi opiskella. Valohoitojakso vie kutinan pois, mutta kutina palaa heti, kun valohoito loppuu. Kavereiden kanssa ei voi lähteä iltaa istumaan, kun kuitenkin pitäisi lähteä kutinan vuoksi kesken iltaa kotiin. Urheilla ei voi, koska hiki tekee olon sietämättömäksi. Hän kysyi: eikö todellakaan ole mitään apua, mitään muuta hoitoa?

Tämän nuoren kertomus kosketti lääkäriä niin, että potilaalle tarjotaan nyt tehokkaampia hoitoja atooppisen ihottuman hoitoon. Ehkäpä tämä herättää sinua miettimään millä tavoin voisit löytää toivoa atooppisen ihon kanssa elämiseen.

Loppulausahduksekseni en voi olla muistuttamatta kesäauringon hyvistä vaikutuksista. Aurinko saa hyvälle tuulelle ja hyvä mieli jos mikä helpottaa iho-oireen kanssa. Aurinko lievittää atopiassa iho-oireita mutta pitää muistaa, että kovin huonossa ihottumavaiheessa se voi ärsyttää. On myös tärkeätä varoa, että et polta ihoasi. Lisää aurinkoannostasi pikkuhiljaa mutta säännöllisesti ja saatat huomata ihottuman rauhoittuvan ja kutinan vähenevän. 

Toiveikasta kesäelämää, 
terveisin Teija

Kesä
Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

Kevättä rinnassa – ja vähän allergiaoireita pinnassa?

Tänä keväänä on käynyt taas niin selväksi tuo vanha sanonta kevään tulemisesta keikkuen. Oli niin kiva nauttia jo huhtikuussa hetki lämpöisistä päivistä ja illoista, antaa auringon valon helliä sydäntä, mieltä ja ihoa. Aurinko ehti kuivattaa tiet ja maat, monet kasvitkin...

Ihanaa, kun hoidetaan

Kaksi tarinaa hankalasta atooppisesta ihottumasta

Ihanaa, kun otetaan todesta ja hoidetaan!

atooppinen iho mies

Ota atooppinen ihottumasi haltuun

Mitä tarkoittaa atooppisen ihottuman hyvä hallinta? Mistä tiedät, onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Katso oheiselta videolta ihotautilääkäri Atte Kivisaaren tarina Jussista.