Talviset terveiset ihohoitajalta

Tervehdys täältä Etelä-Pohjanmaalta sinulle atooppinen.fi –sivustolle tiesi löytänyt!

Author: Teija | Date: 3 joulukuu 2019

atooppinen ihottuma talvi

Valottomin ja synkin vuodenaika on kääntynyt kohti joulun odotusta. Juuri tänään täällä näyttää siltä, että pakastaa ja maahan satanut valkea lumipeite olisi tullut jäädäkseen – ainakin hetkiseksi. Atoopikon arjessa tämä vuodenaika on monelle se hankaluudet aloittava aika, joko niin että ihottumien ilmaantuminen pelottaa takaraivossa, tai että niiden esiinmarssi on jo alkanut. Joulun ajan kiireet – arjen askareet ja juhlan valmistelu - painavat päälle, eikä aikaa tahdo löytyä itselle ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Monesti ajattelen omaa arkeani ja mietin, kuinka moni asia olisi toisin, jos sairastaisin atooppista ihottumaa. Olisivatko käteni kestäneet kahdeksan vuotta kotiäitinä tai vuodet sairaalatyössä? Olisimmeko voineet ostaa vanhan talon perheemme kodiksi? Olisinko ikinä voinut jakaa kotini pupujen, kissojen ja koirien kanssa, tai touhuta hevosten kanssa kohta kaksikymmentä vuotta? Melkein ongelmattoman ihon kanssa elävänä en ehkä pysty edes kuvittelemaan kaikkea hankaluutta, mitä ihon huomiointi elämään tuo.

Atopia lemmikkieläimet

Mikhail Vasilyev

Hoitajana olen kuitenkin kuullut paljon tarinoita, ja ymmärtänyt keskusteluista potilaiden kanssa, kuinka paljon atooppisen oireilun kanssa pitää miettiä omaa elämää ja kuinka paljon elämänlaatu huononee atooppisen ihottuman pahenemisvaiheissa. Iho kuivaa, kiristää ja hilseilee. Kutina yltyy, häiritsee työpaikalla keskittymistä, palavereissa osallistumista, estää nukkumasta öisin ja pakottaa raapimaan ihon verille asti. Rikkonainen iho on arka, vaatteet hankaavat ja aiheuttavat kipua. Vaatteiden valinta on vaikeaa, kun ihottumat pitäisi peittää. Silmänympärykset punoittavat, ärtyvät, ja luomia turvottaa. Meikki saattaa pahentaa oireita, vaikka ilmankaan sitä ei aina voi ihmisten ilmoille lähteä. Ihon hoitaminen vie aikaa ja jos perhe- ja työelämä on vielä sovitettava samaan arkeen, niin arvaan, kuinka moni tässä kohtaa tinkii ihosairauden hoidosta.

Seuraan jonkin verran netissä atooppikkojen keskusteluja iho-oireiden hoidosta. Neuvoja kysellään monesti silloin, kun ihottumiin ei omat hoitotaidot riitä. Kysyvä saa yleensä monenlaisia neuvoja perusvoiteista lääkevoiteisiin ja toisaalta myös vaihtoehtoisiin hoitoihin. Moni on innoissaan uudesta niksistä, sillä oireisiin on valmis kokeilemaan melkeinpä mitä vain, jos joku toinen on saanut siitä avun. Vertaiselta saadun neuvon painoarvo on suuri. Ikävä kyllä neuvot eivät usein ole terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmasta niitä tehokkaimpia. Hienoa on, että välillä joku suosittelee hakeutumaan ihotautilääkärin vastaanotolle kuulemaan asiantuntijan hoito-ohjeet.

Kyläilyreissulla tapasin pitkästä aikaa ystäväni tyttären. Tytär on jo aikuinen, opiskelee eikä enää asu kotona. Atopia perheeseen tulee ystäväni puolisolta, joka nuorempana kärsi nuhasta ja siitepöly- ja eläinallergioista. Vanhempana oireet ovat helpottaneet. Perheessä on ollut metsästyskoiria, jotka asuvat ulkohäkeissä – lasten ollessa pieniä ei lemmikkejä voinut sisälle ottaa lasten toivomuksista huolimatta. Tuolla perheen tyttärellä ei ollut lapsuudessa atopian oireita, mutta nyt aikuisuudessa iho on aloittanut oireilunsa. Kahvipöydässä huomasin, että ihottuma on hankaloitunut. Kun asiasta keskusteltiin, kertoi tytär käyneensä ihotautilääkärillä silloin, kun ihottuma oli vaikeana. Hoidoksi lääkäri oli määrännyt tablettilääkekuurin ja erilaisia lääkevoiteita vartalon ja kasvojen ihottumille. Hoidot olivat auttaneet ja iho oli parantunut. Nyt ei vain vielä ollut saanut aikaiseksi hakea apteekista lääkevoiteita ja jotenkin ihottumakin oli hiipinyt niin pikkuhiljaa, ettei ollut asiaa oikein huomannut. Mietti nyt sitten ääneen, että ehkä kannattaisi aloittaa hoito, ettei joutuisi tablettikuurille. Tytär oli hiljattain toteuttanut koko elämänikäisen haaveensa; suloinen muutaman kuukauden ikäinen koiravauva kuului perheeseen. Aika näyttää, saavatko koiran allergeenit elimistön herkistymään ja puhkeavatko  allergiset oireet. Kokeilematta ei tiedä ja koiran tuoma ilo ihmisen elämään on suuri.

Koiranpentu atooppinen ihottuma

Berkay Gumustekin

Mistä sitten suosittelisin hakemaan tietoa atooppisen ihottuman hoidosta?

Atooppisen ihottuman Käypä Hoito –suositus on päivitetty viimeksi vuonna 2016 ja siitä on olemassa potilasversio. Käypä hoito –suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Käypä Hoito –potilasversio on tiivistetty yleiskielinen esitys suosituksen keskeisestä sisällöstä potilaan näkökulmasta. Jos tutustut atooppisen ekseeman hoitosuositukseen, saat jonkinlaiset suuntaviivat siitä, millaista hoitoa sinun tulisi saada. Terveyskylä.fi -palvelusta löydät myös Ihotautitalon. Terveyskylä esittelee itsensä näin: ”Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Tarjoamme tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii 32 virtuaalitaloa eri elämäntilanteisiin ja oireisiin. Tervetuloa!”. En malta olla suosittelematta myöskään Allergia-, iho- ja astmaliiton toimintaa atooppisen tiedon ja taidon lisäämiseksi sekä vertaistuen mahdollistajana. Tiedän, että moni kokee olevan ihonsa kanssa aivan yksin, ei ole ketään jonka kanssa voisi jakaa tuntemuksensa. Kun pääsee tapaamaan muita saman vaivan kanssa taistelevia, saa voimia jo pelkästään siitä, ettei olekaan ainoa, jolla on tällainen iho.

Tällaisin miettein katselen lumen valkoisuudellaan kirkastamaa maisemaa. Toivon valoisuuden antavan meille virkeyttä ja voimia arjen haasteisiin. Jos sinun kohdallasi arjen haasteisiin kuuluu ihon kanssa jaksaminen ja ajan löytäminen päivittäiseen ihon hoitamiseen, toivotan siihen erityisesti voimia. 

Terveisin,
Teija

Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

Talvi

Vinkkejä talvi-ihon hoitoon atoopikolle

Hiphei hurraa, tulihan se talvi viimeinkin! Uskomatonta, että vasta muutama viikko sitten satoi lumen ja se ainakin vielä toistaiseksi on maassa. Valkoinen lumi tuo iltoihin niin paljon valoa ja pikkuinen pakkanen palauttaa mieleen Suomen talvet sellaisena kuin niiden kuuluisi ollakin....

Minun atooppinen tarinani

Minun atooppinen tarinani

”Iho kuiva, posket karheat ja punoittavat”. Tämä merkintä löytyy neuvolakortistani jo kolmen kuukauden iässä.

Ajankohtaista

Todellisia tilanteita tosielämästä

Ihoasiantuntijasairaanhoitaja Teija kertoo kokemuksista atooppisten sairauksien parissa