Vinkkejä talvi-ihon hoitoon atoopikolle

Hiphei hurraa, tulihan se talvi viimeinkin! Uskomatonta, että vasta muutama viikko sitten satoi lumen ja se ainakin vielä toistaiseksi on maassa. Valkoinen lumi tuo iltoihin niin paljon valoa ja pikkuinen pakkanen palauttaa mieleen Suomen talvet sellaisena kuin niiden kuuluisi ollakin. Päivisin aurinko on paistanut ja houkutellut ulos. Työpaikan ikkunoista on tuon valoilmiön nähnyt. Ikävä kyllä tuntuu, että olen aina silloin töissä kun olisi hieno sää.

Author: Teija | Date: 25 helmikuu 2020

Talvi

Atoopikoille tämä ei ehkä kuitenkaan ole se vuoden odotetuin aika. Pakkanen kuivattaa ilman ulkona, lämmitys sisällä ja atooppisen ihottuman pahenemisvaihe uhkaa ihon kuivuessa. Jutellessani potilaiden kanssa atopiasta törmään usein siihen, että ihottuman esiinmarssille haetaan syytä ruoka-aineista, pesuaineista, pyykinpesuaineista tai vaatteiden väriaineista tai kotieläimistä tai ihon hoitotuotteista tai työpaikan kosteusvauriosta.

Atooppinen ihottuma on tulehdusprosessi

Harvoin syy löytyy näistä, vaan atooppisen ihottuman pahenemisvaihe on monimutkainen sisäinen tulehdusprosessi. Tulehdusta välittävät aineet lisääntyvät ihossa, iho kutisee, kutisevaa ihoa on vaikea olla raapimatta ja iho vaurioituu raapimisen seurauksena. Tässä vaiheessa iho alkaa punoittaa, hilseilee, kiristää ja on arka. Sisäsyntyinen tulehdus on päässyt vauhtiin.  Ihottumaisella iholla ihon pinnan normaalit bakteerit lisääntyvät ja se pahentaa monesti ihottumaa. Iho menee rikki, erittää ja rupeutuu, lääkärit nimittävät tätä toissijaiseksi tulehdukseksi. Kun atooppisen ihottuman pahenemisvaihetta hoidetaan, rauhoitetaan tuo ihon sisäinen tulehdus. Se ei tapahdu antibioottikuurilla vaan tulehdusta katkaisevilla paikallisilla ja sisäisillä lääkehoidoilla. Antibiootista saattaa olla hetkellinen apu, kun ihon pinnalta bakteerit saavat kyytiä, mutta pelkällä antibioottikuurilla ihottuma pahenee nopeasti uudelleen. Kun sinulla on lääkehoito, jolla rauhoitat ihon sisäistä tulehdusta ja katkaiset ihottumakierteen, ei pahenemisvaihe vie koko elämää aivan solmuun. Talven iholle aiheuttamasta rasituksestakin selviät paremmin.

Huolellinen perusvoiteella rasvaus on tärkeää vuoden ympäri

Kesäisinhän iho on yleensä hyvässä kunnossa auringon ansiosta. Kun aloitat ihon kosteustasapainon säilyttämisen päivittäisellä kosteuttavan voiteen käytöllä heti kesän jälkeen, ehkäisee se ihottuman pahenemisjaksoja. Kosteuttavia voiteita on erilaisia. Apteekin perusvoiteet ovat koostumukseltaan turvallisia ja kun lääkäri kirjoittaa reseptiin pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon (tai lyhenteen P.I.H), saat voiteen peruskorvattuna (-40 %), jos kyseiselle voiteelle on myönnetty peruskorvattavuus. Monella isolla eurooppalaisella ihonhoitotuotteita markkinoivalla yrityksellä on hyviä herkän ihon hoitoon tarkoitettuja voiteita, jos et pidä apteekin perusvoiteista. Niihin voi tutustua apteekkien valikoimissa. 

Eri vuodenaikaan iho saattaa tarvita erilaisia voiteita ja yleensä talvella iho tarvitsee rasvaisempaa voidetta. Jos kosteuttava voide kirvelee iholla, on se liian vesipitoista. Kasvojen oireilu on monelle aikuiselle atoopikolle tyypillistä ja etenkin talvisin pakkasilla tuskan paikka. Silmäluomet, suun ympärys sekä korvien seutu ovat ihottumaiset eikä tee mieli mennä ihmisten ilmoille saatikka ulkoilemaan. Millä konsteilla selvitä talvesta? Moni atoopikko ajattelee, ettei kasvoille voi käyttää kovin rasvaista perusvoidetta.  Yllätys on joskus suuri, kun kasvojen iho kiittää rasvaisesta perusvoiteesta! Tärkeää on löytää itselle sopiva voide, sillä silloin rasvaaminen tuntuu mukavammalta ja kun iho pysyy paremmassa kunnossa, lisää se motivaatiota rasvaamiseen.

Pestä vai eikö pestä?

Atooppisen ihon pesusta on työurani varrella annettu monenlaisia neuvoja. Saattaapa olla niinkin, että se mitä nyt parhaimpana tapana opetan, vaihtuukin joksikin muuksi opiksi. Tällä hetkellä ajatellaan niin, että ihoa saa vesipestä päivittäin. Ihon kuivumisen ehkäisyksi vältetään saippuan käyttöä ja pestään kosteuttavilla perusvoiteilla/pesuöljyillä. Kun taas iholla on enemmän ihottumaa, rikkoumia ja rupia, voi pesua tihentää ja käyttää pesemiseen saippuaa tai hapanta pesunestettä. Jopa hajusteettomalla ja väriaineettomalla glyserolia sisältävällä käsidesillä voi ihottumaisia kohtia puhdistaa eikä kirvely ole vaarallista. Ihon pesemiseen voi kokeilla myös oliiviöljystä tehtyä palasaippuaa. Joillekin kasvojen puhdistamiseen sopii herkän ihon kosmetiikkasarjojen kasvovesi tai puhdistusvaahto vesipesua paremmin. Tee kaikki kokeilut siinä vaiheessa kun ihosi on hyvässä kunnossa, niin pääset helpommin perille sopiiko juttu sinulle vai ei.

Vinkkejä kasvojen hoitoon

Muutama niksi vielä kasvojen talvensietokyvyn parantamiseksi. Ihoa ei kannata pestä juuri ennen ulkoilua: iholla oleva luontainen suojakerros suojaa ulkoilman ärsytykseltä. Älä levitä voidetta kasvoille juuri ennen ulkoilua. Vesipitoinen voide jäädyttää ihoa, voidemainen taas estää kosteutta haihtumasta iholta ja ihoa palelee. Jos iho on hyvässä kunnossa, osalle meikkivoide tuntuu antavan suojaa talven viimoja vastaan. Kasvoillesi on eduksi, jos pukeudut ulkona riittävän lämpimästi. Jos palelet, ääreisosien, kuten nenän, poskien ja leuan pintaverenkierto sulkeutuu ja kohdat joutuvat pakkasen puremiksi kylmetessään. Kertaalleen paleltuneet kohdat paleltuvat herkästi uudelleen.

Pidä huolta myös käsistäsi

”Mulla ei ole koskaan aiemmin ollut käsissä mitään ongelmaa”. Tuttu lause ja tavallista on kuulla se talvisin. Aikuinen atoopikko saa muita herkemmin käsi-ihottuman. Siksi lause ”kuiva ja siisti sisätyö” on viisaus, jota ei kannata unohtaa ammatinvalinnassa.  Viime lokakuussa sain osallistua kansainvälisen ihotautikongressin hoitajapäivään, jossa käsi-ihottuma oli yksi keskeinen aihe. Tiedättekö, että tyypillinen käsi-ihottumaan sairastuva on nuori nainen, joka jää kotiin lapsen kanssa ja käsien iho ei kestä lapsen hoitamista, kodin siivoamista ja ruuan laittoa? Käsi-ihottuman hoidon alkaminen viivästyy useasti ja vaiva ehtii kroonistua,  ennen kuin tepsivät hoidot saadaan. Siksi atoopikon kannattaa talvisin muistaa ennaltaehkäisevästi rasvata ja suojata käsien ihoa voimakkailta aineilta, kastumiselta ja kylmyydeltä.

Tälläisiä ajatelmia tällä kertaa. On viikonloppu ja minun vapaapäiviini kuuluu hevosten vuoksi aina paljon ulkoilua. Jospa sinäkin lähtisit ulos nauttimaan pakkasesta ja lumesta niin kauan kuin se on mahdollista? Ulkoilun jälkeen on taas mukava fiilis tulla sisälle lämpöiseen.

Terkuin, Teija

Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa kirjoitus