Kevät keikkuen tulevi!

Kylläpä on kevään tuloa saanut odotella pitkään! Viimeksi kirjoittelin tänne talven alkaessa – enpä olisi silloin uskonut talven olevan näin pitkä ja kevään hidas. Täällä Etelä-Pohjanmaalla on lumi sulanut ja satanut uudelleen, ollut tuulisia päiviä ja ehtipä väliin olla kovin lämmintäkin lupauksena tulevasta kesästä. Nyt ulkona on kuivaa ja ilma pölyää harmaana siinä leijuvien pölyhiukkasten vuoksi. Tästä on harmia monille ihmisille, ehkäpä teille atoopikkoinakin tuttu ja ikävä juttu.

Author: Teija | Date: 13 toukokuu 2022

Ihanaa, kun hoidetaan

Katupölyn haitat

Taannoin Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoi Ilta-Sanomissa katupölyn haitoista (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008763665.html). Lievemmät oireet, kuten silmien ja hengitysteiden ärtyminen ja kuivuminen, ovat tuttuja monille, mutta etenkin astmaa, keuhkoahtaumatautia ja sepelvaltimotautia sairastaville, iäkkäille ja pienille lapsille se voi olla vaarallista. On melko pelottavakin ajatus, että pienimmät pölypartikkelit kulkeutuvat verenkiertoon, ärsyttävät verisuonia ja voivat aiheuttaa sepelvaltimotautia sairastavalle sydäninfarktin. Artikkelissa ehdotetaan katupölyn välttämistä tai siltä suojautumista hengityssuojaimella. Lisäksi pöly pitäisi huuhdella huuhdella pois iholta ja hiuksista suihkussa, limakalvoilta yskien, niistäen ja nenäkannua käyttäen sekä estää sen pääsy huoneisiin pitämällä ikkunat kiinni tai suodatinkangasta käyttämällä. Silmien ärsytystä voi vähentää silmätipoin. Kuulostivatko keinot tutuilta? Siitepölyallergisille nämä ovat tuttuja keinoja vähentää allergian aiheuttamia oireita ja pätevät siis silloinkin, kun on herkkä ympäristön epäpuhtauksille.

Atooppinen ihottuma ei johdu allergiasta

Toistuvasti työssäni törmään siihen, että atooppisen ihottumaan ajatellaan olevan syynä jokin allergia. Atooppisen ihottuman Käypä Hoito -suositus arvioi, että 20-30 %:lla atooppista ihottumaa sairastavista ei ole  allergiataipumusta (https://www.kaypahoito.fi/hoi50077). Mitä olet mieltä tästä arviosta? Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilla kerrotaan atopiasta ja allergioista yleistä tietoa. Atopia, jolla tarkoitetaan elimistön taipumusta tuottaa immunoglobuliini E -vasta-aineita ympäristön tavallisia valkuaisaineita kohtaan, voi ilmetä ihottumana, allergisina nuha- tai silmäoireina, astmana tai näiden yhdistelmänä. Jos alle vuoden vanhalla on vaikea atooppinen ihottuma, on suuri mahdollisuus, että syynä on ruoka-aineallergia suoliston kypsymättömyyden vuoksi. Tavallisimmin aiheuttaja on maito, kananmuna tai viljat. Kun tälläinen allergia todetaan, on hoitona aiheuttajan välttäminen. Onneksi yleensä vuosien kuluessa elimistö oppiikin sietämään nämä ruoka-aineet.

Sen sijaan hankalampia ja kenties koko elämän kestäviä ruoka-aineallergioita ovat pähkinä-, maapähkinä, kala- tai äyriäisallergiat. Aikuisella atoopikolla tavallisimpia ruoka-aineallergioita ovat siitepölyallergioihin liittyvät suun limakalvo-oireet hedelmistä, juureksista, palkokasveista ja pähkinöistä. Siitepölyallergiat puolestaan kehittyvät pikku hiljaa kouluikää lähestyttäessä aiheuttaen tavallisimmin nuhaa ja silmäoireita mutta joskus myös ihon kutinaa ja atooppisen ihottuman pahenemista. Lisäksi atoopikko oireilee usein herkkyytensä vuoksi histamiinille tai muille biologisille amiineille. Jotkin ruoka-aineet sisältävät tai vapauttavat elimistöstä histamiinia ja kun ruoka-ainetta saa riittävästi, iholle voi tulla kutinaa, punoitusta, vatsa tai pää voi tulla kipeäksi tai pahimmillaan voi tulla hengenahdistusta, sydämen tykytystä tai verenpaineen laskua. Tähän ryhmään kuuluvat sitrushedelmät, ananas, banaani, mansikka, vadelma, suklaa, kaakao, tomaatti, pinaatti, kalat ja äyriäiset. Moni vanhempi atoopikko saattaa muistaa, että näistä jaettiin ennen vanhaan listoja ja kehoitettiin välttämään allergiaa aiheuttavina ruoka-aineina. Ei siis ollenkaan mikään yksinkertainen asia tämä atoopikon mahdollinen allergia- ja muu yliherkkyysoireilu.

Mistä apua allergioiden hoitoon?

Jos sinulla on ongelmia näiden asioiden kanssa, on hyvä hakeutua ihotautien ja allergologian erikoislääkärille tai lastenlääkärille asian selvittelemiseksi. Kun itse tiedät, mikä merkitys allergioilla on omassa atopiassasi, osaat hoitaa itseäsi paremmin. Allergioiden kanssa tai ilman allergioita ihoa pitää hoitaa. Atopiassa ihon läpäisyesteen rakenne ei ole normaali, jolloin ulkoiset tekijät kuten pesuaineet, pölyt, kosteus ja hikoilu ärsyttävät ja aiheuttavat atooppisen ihottuman lehahduksia. Iho tulee pitää puhtaana, voimakkaita pesuaineita pitää välttää ja ihon kostutuksesta pitää huolehtia säännöllisin voiteluin. Näistä kaikista asioista löydät lisää tietoa Allergia-, Iho ja Astmaliiton sivuilta:  https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet/atooppinen-iho/#501c0399  tai Ihotautitalon sivuilta: https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/atooppinen-ihottuma

Onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Tee ADCT-testi tästä!

Onnistunut hoito luo onnellisuutta

Tämän asiapitoisen alun lisäksi kerron teille vielä iloisen tarinan. Vuosien varrella tapasin useamman kerran työni puolesta kovasti kutisevan potilaan, joka yritti kaikin keinoin opetella hallitsemaan kovaa kutinaa, yritti opetella pitämään näppinsä irti ihosta ja opetella olemaan raapimatta. Hän uskoi, että voisi tämän oppia ja kävi jopa sopeutumiskuntoutuksissa hakemassa vahvistusta siihen, että kun hän ei raavi, kutina loppuu ja iho paranee. Mutta näin ei tapahtunut, hän ei oppinut olemaan raapimatta. Iho oli paukamilla, haavoilla, rikki ja kipeä vuosien ajan. Valohoidoin ja lääkerasvauksin, kylvyin ja sidoksin iho saatiin aina vaan hetkeksi parempaan kuntoon. Kävi sitten kuitenkin niin, että hänen hoidossaan päätettiin kokeilla sisäisiä lääkehoitovaihtoehtoja tehoavan hoidon löytämiseksi. Tapasin hänet ohimennen poliklinikalla viime viikolla. Kasvot loistaen hän kertoi saaneensa elämänsä takaisin, nosti hihaansa ja näytti ehjää ihoa. Nyt oli löytynyt lääke, joka hillitsi kutinaa ja hän oli vihdoin oppinut olemaan raapimatta.

Tähän onnelliseen tarinaan päätän tällä kertaa. Hyvää kesän odotusta teille kaikille!

Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

Syksy

Pähkinäallergia, minullako?

Syksy saapui ja sen myötä pähkinäallergiadiagnoosi ja ajoittainen hoitoväsymys. Syksy on kuitenkin itselleni mieluisaa aikaa ja harrastukset piristävät arkea.

Kevättä rinnassa – ja vähän allergiaoireita pinnassa?

Tänä keväänä on käynyt taas niin selväksi tuo vanha sanonta kevään tulemisesta keikkuen. Oli niin kiva nauttia jo huhtikuussa hetki lämpöisistä päivistä ja illoista, antaa auringon valon helliä sydäntä, mieltä ja ihoa. Aurinko ehti kuivattaa tiet ja maat, monet kasvitkin...

pudota veden pintaan

Astman ja atooppisen ihottuman yhteys

Astma ja atooppinen ihottuma – kaksi yleistä pitkäaikaissairautta, joilla ei ensisilmäyksellä ole mitään yhteistä.