Yhteenvetoa kuluneesta vuodesta

Aika kuluu sitä nopeammin mitä vanhemmaksi tulen. Juurihan vuosi 2020 alkoi, nyt jo mennään joulukuussa ja kovasti pitäisi olla joulua laittamassa. Tämä on yllättänyt minut: alkusyksy lämpöineen ja kuivan sään ansiosta pidensi kesää ja taas lokakuussa alkanut jatkuva sade ja märkyys ja pimeys on tuonut arkeen monenmoista lisätyötä, ainakin kun sitä katselee hevosten hoitajana. Hupsista, niin sitä ollaan ensimmäinen adventti vietetty. Lisäksi koronapandemia on tuonut pitkin vuotta lisähaastetta arjen tekemisiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Author: Teija | Date: 9 joulukuu 2020

Yhteenveto

Olen nyt kirjoitellut teille muutaman jutun atooppisesta ihottumasta hoitajan näkövinkkelistä. Entäs jos katsoisin kulunutta vuotta taaksepäin ja palauttaisin sieltä muutaman asian tämän jutun aiheeksi? Ensimmäisessä tekstissäni kirjoitin onnellisista potilastapaamisista, joissa tuntui käyvän hyvin: atopia saatiin kuriin ja hoito hyvälle mallille. Sitten olen kirjoitellut vinkkejä talviseen ihon hoitoon sekä kuinka kesällä ihon voisi turvallisesti hoitaa UV-säteilyllä. Lisäksi olen kertonut viime keväänä koronan vaikutuksesta sairaalan arkeen. Jokaisessa jutussa olen yrittänyt antaa tietoa atooppisen ihottuman hoidosta.

Hyvä hoitotasapaino atooppisen ihottuman hoidossa

Viime aikoina olen miettinyt atopian hoitoa ja hyvän hoitotasapainon saavuttamista. Atopian hoitaminen paikallishoidoin on joskus hyvinkin kuormittavaa: ihottuma kyllä paranee mutta pahenee luultavasti jossain vaiheessa – joskus hyvinkin nopeasti. Tämä syö sairastavan innostusta hoitaa ihoa, vie luottamusta lääketieteellisiin hoitoihin ja laittaa kokeilemaan pienintäkin ehdotusta hyvästä hoitokeinosta. Atooppisen ihottumaan pitkäaikaissairauden luonne on monelta hukassa, hoitoväsymys iskee eikä apua tunnu löytyvän. Atooppisen ihottuman kannalta on hankalaa se, että itse voi olla vaikea määritellä sitä, mikä on lievä ihottuma ja mikä sitten taas vaikeaa laatua oleva.  Tässä apuna voi toimia kuitenkin esim. POEM-itsearviotesti atooppisen ihottuman oireista.

Joillakin ihottuma lehahtelee hyvästä hankalaan kovinkin nopeasti, eikä lääkäriin pääse silloin kun se on huono. Atooppisessa ekseemassa hoitotasapaino on sitä, pystyykö hoidoin pitämään ihonsa hyvässä kunnossa. Aivan kuten diabeetikko tarvitsee insuliininsa tai verenpainetautia sairastava verenpainelääkkeensä, tarvitsee atoopikko perusvoiteet ja lääkevoiteet hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Lieväoireisen atooppisen ihottuman oireilun pystyy tavallisesti hallitsemaan näitä riittävästi käyttämällä.

Asiaa lääkevoiteista

Aikuinen tarvitsee ihonsa voitelemiseksi kerralla keskimäärin 30 ml perusvoidetta ja silloin kuukaudessa kuluu tätä voidetta 900 ml. Jos rasvaat kahdesti päivässä kuluu voidetta 1800 ml. Onko määrä itsellesi pieni vai suuri? Perusvoiteiden kulutuksessa on suuria eroja ja silti se on hoidon kulmakivi. Lääkevoiteiden kohdalla on tyypillistä, että ihottuman oireilun pahetessa odotetaan liian pitkään ennen kuin hoito lääkevoiteilla aloitetaan. Ja kun ihottuma saa rauhassa pahentua, kestää sen paraneminen entistä pidempään ja vaatii toistettuja lääkevoidekuureja.

Lääkevoiteista sanoi eräs ihotautilääkäri että atoopikko ei saisi vahvaa kortisonivoidetta (III ryhmän kortisonivoide) kuluttaa kuukaudessa 50 grammaa enempää. Jos kulutat enintään tuon, tarkoittaa se silti vuodessa 600 g vahvaksi luokiteltua kortisonivoidetta.  Mitä mieltä olet tästä 6 x 100 g lääkevoidetta, paljon vain vähän? Kasvoille taas takrolimuusivoide on suositeltavin ja sen käytössä ei ole ylärajaa. Jos toteat että hoidat vähintäänkin näin paikallishoidoilla ja siitä huolimatta ihosi kutisee koko ajan, on punoittava, rikkiraavittu ja kipeä, on varmasti olemassa syy hakeutua ihotautilääkärin puheille miettimään hoidon tehostusta.

Omalla työpaikallani olemme miettineet että jostain syystä vaikeasta atooppisesta ihottumasta kärsivien potilaiden hoito ei ole edistynyt niin kuin toivoisimme. Joskus syy on hoitavan tahon, ja joskus taas potilas ei halua ottaa vastaan ehdotettua hoitoa, vaikka kuinka on selvää ihottuman aiheuttama jatkuva haitta jokapäiväiseen elämään. Psoriasiksen hoidossa on jo useiden vuosien ajan ollut selvät sävelet kuinka hoidon portailla edetään – atopiassa vasta harjoitellaan.

Tauko

Alex / unsplash.com

Hyvä ja paha UV-säteily

Hassua miten äkkiä unohtaa millainen viime kesän sää oli. Sen muistan että toukokuussa oli todella kuivaa ja hellettä. Töissä tämä näkyi esim. siinä että osalla potilaista iho oli päässyt palamaan. Kovin usein potilas vielä kertoo tämän olevan alkukesästä toistuva ongelma mutta sitten kesän edetessä iho tottuu eikä enää pala niin herkästi. Voi kunpa tässä kaikki ihmiset viisastuisivat! Palaminen lisää melanooman riskiä etenkin heillä, joilla iho on auringolle herkkä. Melanooman riskiä lisää vielä lähisuvun sairastettu melanooma sekä runsasluomisuus.

Jos tunnistat itsesi tästä kuvauksesta, ole varovainen auringon kanssa ja hanki tietoa siltä suojautumisesta. Jos taas siedät aurinkoa paremmin silloin voit opetella hyödyntämään luonnonaurinkoa atooppisen ihottumasi hoidossa. Kannattaa pitää mielessä että atooppinen ihottuma ei huonossa vaiheessa siedä suuria määriä UV-säteilyä vaan saattaa päinvastoin lehahtaa huonompaan kuntoon. Siksi jos aiot hoitaa valolla, hoida ensin ärtynyt iho parempaan kuntoon lääkevoitein. Loppukesästä jäikin sitten mielikuva sateista ja viileydestä ja luulenpa, että UV-säteilyn hyödyntäminen hoidoksi asti oli kohtalaisen vaikeata.

Käsienpesu ja atooppinen ihottuma

Pandemia toi atopian (ja monen muunkin sairauden) hoitoon etäyhteydet, normaalien vastaanottoaikojen perumiset, keskeytyneet hoitojaksot ja hankaluuden päästä lääkäriin. Huomasimme myös että osa potilaista pelkäsi lähteä sairaalaan vastaanotolle, koska pelkäsivät saavansa sairaalasta koronan. Käsi-ihottumia puhkesi muillekin kuin atoopikoille: toistuva tiheä käsienpesu saippualla on iso riski käsi-ihottuman puhkeamiseen. Ikävä kyllä korona tilanne näyttää tällä hetkellä olevan pahenemisvaiheessa ja uusista rajoituksista ilmoitetaan päivittäin. Joten saippuapesut jatkuvat toistaiseksi, mutta niiden vastapainona käytä perusvoiteita niin paljon kuin ikinä ehdit päivän mittaan ja suojaa kätesi ärsyttäviltä tekijöiltä!

Joulu ilman stressiä?

Atoopikolle joulun aika ei aina taida olla helppoa? Joulun herkuttelu voi aiheuttaa ylimääräistä stressiä.   Kuusi ja joulukukat tuoksuvat, mutta voivat samalla pahentaa ihon oireita tai astmaa. Jouluksi pitäisi siivota ja tuoda joulu kotiin, mutta entäpä jos kädet ovat niin rikki ettei siihen pysty?  Jos vielä olet kovin stressaava ihminen, voi atooppinen ihottumasi pahentua pelkästä ajatuksesta ”pitäisi”: pitäisi ostaa lahjat tai tehdä itse, lähettää kortit, pestä sauna, siivota komerot, laittaa jouluvalot, tehdä kranssit, leipoa ja tehdä laatikot, kuurata, pestä, pyykätä, vaihtaa jouluverhot, muistaa naapurit… ”pitäisi” on loputon lista. Mikä neuvoksi, kuinka joulu voisi riittää levon ja hiljentymisen aikana? Tätä kysyn itseltäni ja kysyn sinultakin: mikä joulussa on tärkeintä mitä kannattaa tavoitella?

Oikein hyvää ja levollista Joulunaikaa ja sekä kaikkea hyvää vuoteen 2021
Teija

Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

Nainen makaa sängyissä eikä pysty nukkumaan

Kaikkeen tottuu ja se ei ole aina hyvä asia

Oletteko huomanneet, miten asioihin tottuu? Ensin Ukrainan sota tuntui olevan aivan kotiovella, nyt sen pitkittyessä on jo aivan kyllästynyt sotauutisin ja taistelurintamiin.

Nainen peittää suunsa neulotulla villapaidalla

Kuulumisia atooppisen ihon kanssa

Talvi on edelleen ainakin Pohjois-Karjalassa otteessa, ja kylmä sää vaikuttaa monien ihottumaan pahentaen sitä.

Mainen venyttelee käsiään kohti taivasta auringonnousun aikaan

Atooppisen ihottuman kontrolli – mistä on kyse?

Mitä atooppisen ihottuman hyvä hallinta tarkoittaa? Miten tiedät, onko sinun ihottumasi hallinnassa?