Uusi elämäni atoopikkona

Olen Saara, 19-vuotias opiskelija. Atooppinen ihottuma on minulle varsin uusi asia, enkä ole vielä tottunut tämän ihosairauden kanssa elämiseen. Tässä tekstissä haluankin kertoa siitä, millaista ihottuman kanssa eläminen on ollut tähän asti ja miten olen päässyt sen hoidon kanssa alkuun. 

Author: Saara | Date: 13 toukokuu 2022

ensom pike

Minulla diagnosoitiin atooppinen ekseema vasta 19-vuotiaana, vaikka yleensä se ilmeneekin jo vauvaiällä. Suvussa on kyllä taipumusta ihottumaan - äidilläni on ollut jo vauvasta asti saman taudin vaikea muoto. Itse olen elänyt lapsuus- ja teini-ikäni suhteellisen terveenä. 

Ihottuman kehittyminen ja diagnoosi

Ensimmäiset merkit ihottumasta ilmenivät vuoden 2021 syksyllä. Ensimmäisiä oireita olivat kutina ja raapimisen johdosta rikkoutunut iho. Sen jälkeen aloin huomata punaisuutta ja karheaa ihoa käsissä ja kasvoissa. En ajatellut silloin asiaa sen enempää, vaan rasvasin kuivia kohtia rasvaisella voiteella toivoen, että ihottuma helpottuisi. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, vaan ihoa kutitti entistä enemmän. Tuntui siltä, että rasvaus vain pahensi tilannetta. 

Vähitellen punaisuus levisi eri puolille kehoani. En osannut hoitaa ihoani, ja raavin sitä toistuvasti verille öisin, vaikka päivisin yritinkin pidätellä itseäni. Jatkuva kutina oli inhottavaa, ja huomasin hikoilun pahentavan sitä entisestään. Tunsin oloni rumaksi, koska kasvoni punoittivat jatkuvasti. Itsetuntoani ei kohottanut se, että samaan aikaan kamppailin aknen kanssa, ja tilanne kasvoilla oli muutenkin paha. Pelkäsin kovasti, että aknehoidon ja ihottuman kuivattamien kasvojen raapiminen repii finnejä auki ja jättää minulle arvet naamaan. 

Äitini ’’diagnosoi’’ minulle ihottuman heti, kun kävin kotona Etelä-Suomessa. Hän huomasi punaiset kohdat kasvoissani ja käsissäni, ja ehdotti kortisonin sivelyä kutiseville alueille. Se tietysti helpotti heti, ja aloin itsekin epäillä atooppista ihottumaa. Varasin ajan ihotautilääkärille ja sain välittömästi diagnoosin. Vaikka itselleni diagnoosi ei enää siinä vaiheessa ollut mikään yllätys, olin helpottunut siitä, että sain ohjeet ja reseptit ihottuman hoitoon.

Ihottuman hoito ja sen jatkuva muuttuminen

Olen hoitanut ihottumaa huolellisesti talven yli, ja se on pysynyt melko hyvin kurissa. Huomaan kuitenkin ihottuman hoidossa sen, että koska näin tarkka rasvaaminen ja ihon jatkuva hoito on minulle uutta, en jaksaisi syynätä sitä koko ajan, vaan lähestymistapani on ennemminkin ollut perusvoiteella kosteuttaminen ja sen hetkisten ihottumakohtien hoito. Kun ihottuma jostain kohtaa lähtee parantumaan, lopetan sen hoitamisen ja keskityn sen sijaan uusiin kutiseviin kohtiin. 

Viime aikoina olen huomannut ihottuman pahentuneen. En osaa tarkkailla arkeani ehkä vielä niin hyvin, että pystyisin varmaksi osoittamaan ihottuman syitä. Uskallan kyllä olettaa, että kevään aikana tapahtunut elämäntilanteen muutos ja opiskelut ovat aiheuttaneet minulle stressiä, joka taas vaikuttaa ihottuman tilaan. Vai voisiko kutina kenties johtua jostain aivan toisesta asiasta, mitä en ole tullut edes ajatelleeksi?

Tee ADCOnko Sinun atooppinen ihottumasi hallinnassa?

Mistä ihottuma, allergia ja akne voisivat johtua?

Suurin piirtein samaan aikaan kuin ihottumaa ilmeni, sain myös muita iho- ja allergiaoireita. Minulle diagnosoitiin keskivaikea akne. Se ilmestyi kuin puskista kesällä 2021 ja muuttui pikkuhiljaa pahempaan suuntaan. En tiedä, mistä akne voisi johtua. Perinnöllistä taipumusta akneen löytyy, ja koko teini-iän olen kärsinyt normaalista määrästä finnejä, mutta itse ainakin ihmettelen sitä, että se ilmestyi minun kohdalleni vasta varhaisaikuisuudessa, kun pahin hormonimyrsky kehossani oli jo laantunut. 

Aknen ja ihottuman lisäksi olen alkanut saada entistä enemmän allergiaoireita. Esimerkiksi perheen koira on alkanut allergisoida, samoin kuin huonekasvit, huonepöly ja nyt kevään ollessa nurkan takana, katupöly, mitkä eivät aikaisemmin ole häirinneet elämääni. Odotan jännityksellä, kuinka kehoni reagoi siitepölykauteen nyt, kun allergiaoireet ovat selkeästi aikaisempaa herkemmässä. 

Minulla on pieni aavistus siitä, mikä voisi olla atooppisen ihottuman, aknen ja allergian aiheuttaja. Uskon, että kaikki edellämainitut muutokset ovat jonkinlaisen elimistön stressireaktion laukaisemia. Stressi tiedettävästi heikentää immuunipuolustusta, ja tästä olenkin itse vetänyt johtopäätökset, että kesällä ja alkusyksystä 2021, kun hain korkeakouluun opiskelemaan, luin pääsykokeisiin, jännitin opiskelupaikan saamista, sain sellaisen ja tein päätöksen jättää kaikki läheiseni Etelä-Suomeen ja  muuttaa yli 450 kilometrin päähän kotoa opiskelemaan, olin stressaantunut melko pitkään. Uskon vahvasti, että stressi laukaisi puolustusjärjestelmässäni aknen, ihottuman ja allergiaoireita.

Arki ihottuman kanssa - elämäntyyli muuttuu

Ihottuman kanssa eläminen on tuonut omat haasteensa arkeen. Olen joutunut muuttamaan elämäntyyliäni, jotta ihottuman kanssa olisi mahdollisimman helppoa elää. Esimerkiksi suihkussa käynti tapahtuu nykyään vain silloin, kun minun ei tarvitse enää poistua kotoa, koska rasvaisen ihon kanssa on inhottavaa lähteä julkisille paikoille. Saunassa ihoani kutittaa vietävästi, eikä saunominen enää ole entiseen tapaan rentouttavaa. Joudun kantamaan useita rasvoja ja muita voiteita mukanani reissuilla ja läträämään niitä monta kertaa päivässä. 

Hajusteiden käyttöä minun on pitänyt vähentää esimerkiksi pyykinpesussa, ja välillä jopa suihkugeelin tai deodorantin haju on liian voimakas. Koska olen helposti stressaantuva ihminen ja pienetkin asiat voivat tuntua ahdistavilta, olen usein surullinen ihon huonosta kunnosta ja jatkuvasta kutinasta, puhumattakaan niistä kausista, kun ihottuma leviää kasvoille tai kaulaan, ja iho on pitkään punainen, rikkoutunut ja rupinen.

Vaikka ihottuma on ajoittain vaikea tapaus ja olen joutunut muuttamaan elämäntapojani sen takia, olen kuitenkin kiitollinen siitä, että sain nopeasti avun ihottuman hoitoon ja se on selkeästi parantunut oikeiden hoitomenetelmien avulla. Saan myös vertaistukea ja vinkkejä atooppista ihottumaa sairastavalta äidiltäni, ja lähipiirini on ymmärtäväinen ihottuman suhteen, vaikka välillä ärsyttääkin jatkuva ’’älä raavi’’-mantra. Jää nähtäväksi, miten ihottuma muuttuu kevään mittaan ja millä tavalla aurinko vaikuttaa ihottuman tilanteeseen. 

Mukavaa kesän odotusta kaikille!

Saara

Olen Saara, 19-vuotias Pohjois-Karjalassa asuva opiskelija. Perheessäni kulkee atooppista ihottumaa ja allergiaa, ja minulle ne ovat ilmestyneet vasta hiljattain. Teksteissä pohdinkin erityisesti sitä, miten atooppinen ihottuma vaikuttaa elämäntyyliini ja tapoihini, kun se puhkeaa vasta aikuisuuden kynnyksellä.

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

atooppinen iho mies

Ota atooppinen ihottumasi haltuun

Mitä tarkoittaa atooppisen ihottuman hyvä hallinta? Mistä tiedät, onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Katso oheiselta videolta ihotautilääkäri Atte Kivisaaren tarina Jussista.

Atooppinen ihottuma nuorella

Nuoren elämää ihon ehdoilla

Kevään tullessa ilma alkaa lämmetä ja samoin aurinkokin paistaa enemmän. Yleensä tässä vaiheessa vuotta ihoni alkaisi toipua pitkästä vaikeasta talvesta, mutta tänä vuonna atooppinen ihottumani on päättänyt koetella hermojani normaalia enemmän. Kutina on kova lähes päivittäin, eikä antihistamiinitkaan tunnu auttavan....

pudota veden pintaan

Astman ja atooppisen ihottuman yhteys

Astma ja atooppinen ihottuma – kaksi yleistä pitkäaikaissairautta, joilla ei ensisilmäyksellä ole mitään yhteistä.