Keväiset korona-ajan terveiset

Huokaisen mielessäni monen muun tavoin, etten olisi arvannut tälläiseen elämäntahtiin Suomessa jouduttavan. Koronapandemia tuli ja muutti elämänmenoa monin tavoin kotona, työssä, koululaisten ja opiskelijoiden arjessa.

Author: Teija | Date: 6 toukokuu 2020

Käsipesu

Ikääntyvät joutuivat eristykseen, jonka pituutta ei vieläkään tiedä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vakava suhtautuminen virukseen auttoi ja sairastuvuuden nopea kasvu saatiin pysähtymään. Uutiset koronasta jatkavat tulvimista koteihimme ja välillä tuntuu, että alan olla jo aivan kyllästynyt tähän jauhamiseen.  Kukaan ei osaa sanoa varmuudella, mitä tulevaisuudessa  tapahtuu ja miten olisi viisainta menetellä. Palaako mikään koskaan ennalleen ja jos palaa, milloin?

Omalla työpaikallani epidemiaan varautuminen alkoi maaliskuussa vauhdilla. Pienestä työyhteisöstäni puolet hoitajista siirrettiin joko muualle sijaistamaan tai sitten perehtymään koronapotilaiden hoitoon. Vastaanotot lopetettiin: potilaille jo lähetettyjä aikoja peruttiin tai muutettiin etävastaanotoiksi, sarjahoitojaksoja lopetettiin kesken tai suunniteltujen hoitojen aloittamista siirrettiin. Poliklinikalle saapuvat potilaat ohjattiin ensimmäisenä lähimpään vessaan pesemään käsiään saippualla vähintään kahdenkymmenen sekunnin ajan ja pitämään turvaväliä odotustiloissa. Mietimme, pitääkö meidän käyttää suojavarusteita, niiden riittävyydestä ei ollut mitään tietoa; talon ohjeet tulivat ja menivät ja päätyivät lopulta siihen, että vain harkinnan mukaan tai koronavirusta epäiltäessä. Osa potilaista päätyi myös itse perumaan aikansa hallituksen taholta tulleiden eristäytymisohjeiden vuoksi tai sitten sen pelon vuoksi, että koronan saisi sairaalasta.

Työni potilaiden hoidossa muuttui puhelimessa ja kuvien kautta tapahtuvaksi ohjaukseksi ja neuvonnaksi. Se ei suinkaan ole helppoa: et voi neuvoa hoitoa ellet tiedä ihon tilannetta, jo kokeiltuja ja käytettyjä hoitoja. Moni potilas varmaan miettii mitä oikein jankkaan puhelimessa, miksi sen pitää noin tarkkaan saada tietää kaikki? Miksi se vielä kyselee ”voitko muutoin hyvin vai kuormittaako joku asia elämässäsi”?  Halusin vain tietää mitä rasvaa nyt seuraavaksi laitan!  Atooppisen ihottuman oireiluun vaikuttaa kokemus omasta elämäntilanteesta ja korona-aika on tuonut monenlaisia murheita mukanaan. On hyvä ymmärtää, että oireileva iho saattaa heijastaa psyykkistä stressiä ja arjen raskautta. Kokonaiskuvan saatuani ehdotan erilaisia vaihtoehtoja kuinka ihon hoidon suhteen nyt voisi menetellä. Kun suunnitelma on sovittu, sovin myös, milloin otan uudelleen yhteyttä kuullakseni onko ihon oireilu menossa parempaan suuntaan, vai pitääkö miettiä jokin muu ratkaisu. Nyt pikkuhiljaa palaamme normaaliin työarkeen, mutta uskon että etäyhteyksiä käytetään jatkossa enemmän hyväksi. Osalle potilaista etäasiointi oman sairauden hoidossa tuo merkittävän helpotuksen arkeen.

Käsi-ihottumien puhkeaminen / paheneminen oli odotettavissa, kun käsien perusteellisen saippuapesun todettiin olevan käsien desinfektioaineita tehokkaampi keino koronaviruksen tuhoamiseksi. Pelkään, että monet ensi kertaa käsi-ihottuman saaneet eivät viruksen pelossa hakeudu ajoissa hoitoon. Jos ihottuma käsissä ehtii oireilla ja pahentua viikkojen ajan ennen tehokkaan hoidon aloitusta, on sen taltuttaminen monin verroin hankalampaa. Jos sinulle on nyt siis ilmaantunut kutiava, punoittava, karhea pieniä rakkuloita sisältävä ihottuma käsiin eivätkä perusvoiteet, käsien varjeleminen ja mieto kortisonivoide auta, mars (ihotauti)lääkäriin!

Moni kroonista sairautta sairastava on varmaan miettinyt, lisäävätkö sairauteni tai lääkitykseni riskiä sairastua tähän virukseen. Atooppisesta sairausryhmästä huonossa hoitotasapainossa olevan astman tiedetään olevan riski vakavalle koronavirusinfektiolle ja näin kevään siitepölykauden ollessa jo käynnissä on hyvää astman hoitotasapainoa tärkeä pitää yllä. Eräs atooppista ihottumaa sairastava potilas sai koronainfektion. Atooppinen ihottuma ehti pahentua,  koska hänellä oli se käsitys, ettei kortisonia sisältävää lääkevoidetta saa käyttää. Onkin totta, että kortisonia suun kautta tabletteina isompia annoksia käytettäessä kehon puolustuskyky saattaa olla heikentynyt. Ihon pinnalle levitettynä elimistöön imeytyvän lääkeaineen määrä on kuitenkin pieni. Ei siis heikennä vastustuskykyäsi, vaikka hoidatkin ihottumaasi kortisonivoiteella! Myöskään atooppiseen ihottumaan käytettävän biologisen lääkkeen ei tiedetä altistavan infektioille. Siksi lääkkeen normaalia käyttöä suositellaan jatkettavan. Sen sijaan perinteisten sisäisten lääkehoitojen tiedetään vaikuttavan kehon puolustuskykyyn ja näiden kohdalla on hyvä tarkistaa hoitopaikastasi, mitä lääkityksen käytöstä kohdallasi ajatellaan.

Nyt kun on tullut tietoa siitä, että elämänpiirimme pääsevät laajentumaan, toivotan meille kaikille malttia olla riskeeraamatta koronan suhteen. Jos atopiasi oireilee hankalana, ota yhteyttä hoitopaikkaasi kysyäksesi neuvoa: älä jää yksin, kysy apua ja neuvoja. Ollaan jo menossa kohti kesän lämpöä ja aurinkoa,

Terveisin Teija

Teija

Teija

Tarinoita atopiasta ja sen hoitamisesta teille kirjoittelee Teija, reilu viisikymppinen sairaanhoitaja Etelä-Pohjanmaalta. Työn ulkopuolinen elämä käsittää miehen ja neljä aikuista lasta perheineen. Harrastuksina ovat kaikenlainen liikkuminen leppoisasti, ulkoilu sekä hevosten hoito.

Jaa sisältö

Uusin blogi

atooppinen ihottuma talvi

Talviset terveiset ihohoitajalta

Tervehdys täältä Etelä-Pohjanmaalta sinulle atooppinen.fi –sivustolle tiesi löytänyt!

Ajankohtaista

Todellisia tilanteita tosielämästä

Ihoasiantuntijasairaanhoitaja Teija kertoo kokemuksista atooppisten sairauksien parissa