Nenän polyyppitauti (nenäpolypoosi)

eli toiselta nimeltään krooninen polypoottinen rinosinuiitti on pitkäaikainen tulehduksellinen sairaus, jossa pään alueen onteloiden (mm. otsa- ja poskiontelot) ja ylähengitysteiden limakalvot ovat kroonisesti tulehtuneet.

Nenän polyyppitaudin oireita

ovat hajuaistin menetys, nenän tukkoisuus, liman valuminen nenästä, kipu ja paineen tunne kasvoissa ja päässä, ja näistä johtuva unen häiriintyminen ja uupumus sekä merkittävä elämänlaadun alentuminen. Vaikeassa tautimuodossa oireet ovat vaikeita ja pitkäkestoisia tai jatkuvia.

Suomessa nenän polyyppitautia esiintyy muutamalla prosentilla aikuisista. Pieni osa potilasta sairastaa taudin vaikeaa muotoa, jossa sairautta ei saada hallintaan tavanomaisella lääkehoidolla ja leikkaushoidolla.

Nenän polyyppitauti tunnistetaan tyypillisten oireiden perusteella, ja lääkäri näkee polyypit katsoessaan nenään. Kookkaat polyypit voi nähdä jopa otsalampulla, mutta yleensä polyypit todetaan nenän tähystyksessä erikoissairaanhoidossa.

TIESITKÖ?

Usein nenän polyyppitaudin taustalla on pitkäkestoinen tulehdus, tyypin 2 tulehdus, joka voi aiheuttaa myös astmaa.

Nenän polyyppitaudin rinnalla voi henkilöllä joskus esiintyä myös astmaa. Tämän taustalla on yleensä niin sanottu tyypin 2 tulehdustila.

Lähteet ja lisätietoa

1. Fokkens W, Lund V Hopkins C ym. European Position paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps (EPOS) Rhinology. 2020 Suppl. 29: 1-464

2. Määttänen P, Tarnanen K, Hytönen M ym. Sivuontelotulehdus (poski- tai otsaontelotulehdus). Käyvän hoidon potilasversiot 26.02.2019. Saatavilla osoitteessa: www.kaypahoito.fi/khp00024 (Viitattu 03/2022).

3. Hedman J, Kaprio J, Poussa T ym.  Prevalence of asthma, aspirin intolerance, nasal polyposis and chronic obstructive pulmonary disease in a population-based study. Int J of Epidemiol. 1999;28(7):717-722.

4. Vento S, Virkkula P. Nenän polyypit. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2012;128(2):219-24.