Atooppinen ihottuma nuorella

Atooppinen ihottuma nuorella

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen krooninen tulehduksellinen sairaus, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun iästä riippumatta. 

”Mun ihoa kutittaa,
punoittaa ja on vaikea olla.
Tuntuu, että kaikki tuijottaa.
Koulu kärsii ja harrastuksetkin jää väliin.
Tuntuu, että mun iho hallitsee mua,
enkä mä sitä.

Saan myös välillä kuulla ikäviä kommentteja ihmisiltä,
jotka ei tiedä, miksi mun iho on tällainen."

"On vaikeaa elää samanlaista normaalia elämää kuin kaverit,
koska iho on niin huonossa kunnossa. 
Miten kauan mä jaksan tätä?

Meneekö tää ikinä ohi?
Saanko mä nauttia koskaan samoista asioista kuin kaverit?
Mua ketuttaa.”

Ulkonäköpaineet

Asiaa ihotautilääkäriltä

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo kertoo videolla nuorten atooppisesta ihottumasta: miten se ilmenee, miten sitä voi hoitaa ja koska kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Hän keskustelee myös nuorten ihosta yleisesti – esim. voiko atooppista ihottumaa sairastavalla nuorella olla akne ja miten silloin tulisi toimia?

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen krooninen tulehduksellinen sairaus, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun iästä riippumatta. Vaikutukset elämänlaatuun ovat kuitenkin yksilöllisiä kokemuksia. Samankaltaiset oireet voivat vaikuttaa koettuun elämänlaatuun eri tavalla eri henkilöillä ja erilaisissa elämäntilanteissa.

Usein lapsuudessa alkava atooppinen ihottuma paranee tai lievenee vähitellen, mutta se voi myös pahentua uudelleen nuoruus- tai aikuisiässä. Vaikea ihottuma saattaa vaikuttaa kehittyvään minä-kuvaan ja itsetuntoon sekä kaverisuhteisiin. 

Mutta et ole yksin. Jopa miljoona ihmistä pelkästään Suomessa sairastaa atooppista ihottumaa jossain vaiheessa elämäänsä.
Sairaus on silti vain osa elämää, ei sen ydin. Älä anna ihosi estää haaveitasi tai tulevaisuuden suunnitelmiasi. Voit elää täyttä elämää atooppisesta ihottumastasi huolimatta. 

Monenlaista apua on tarjolla nuorillekin, eikä ikävien tunteiden kanssa tarvitse jäädä yksin.  Vertaistukea löydät esimerkiksi potilasjärjestön omista ryhmistä, joissa voit jutella muiden atooppista ihottumaa sairastavien nuorten kanssa. 

Ottamalla rohkeasti yhteyttä saat varmasti apua ja tukea omaan tilanteeseesi. 

Lähteet: 
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. Atooppinen ihottuma -opas 12/2017.

Älä jää yksin

Ottamalla rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ja vertaistukeen saat varmasti apua ja tukea omaan tilanteeseesi.

Salla blogi

Nuoren elämää ihon ehdoilla

Lue Sallan kokemuksia elämästä atooppisen ihottuman kanssa blogista

POEM testi

Onko sinulla jo diagnosoitu atooppinen ihottuma?

Voit tehdä nopean POEM-itsearvointitestin arvioidaksesi ihottuman vaikeusastetta. Tee testi ja saat lyhyen yhteenvedon tämän hetkisestä tilanteestasi, joka voi auttaa myös hoitavaa lääkäriäsi.