Ensimmäinen talvi atooppisen ihon kanssa

Täällä kirjoittelee taas Saara. Viimeinen blogitekstini olikin ajalta ennen talvea, ja ihon kanssa on tapahtunut muutoksia, mikä on ihan ymmärrettävää ilmojen kylmetessä ja kuivuessa.

Author: Saara | Date: 22 joulukuu 2022

nainen puhaltaa lunta käsistään

Kesä ja syksy menivät rauhallisissa merkeissä ihottuman kannalta, vaikka tietysti lämpimien kesäpäivien aiheuttama hikoilu välillä pahensikin ihottumaa tietyissä kehon osissa. Uimassakaan en käynyt, sillä huomasin, että mikäli en rasvaa ihoani sen kastuttua, alkaa erityisesti naamaa kutittaa.

Kuiva ilma vaikuttaa koko kehoon

Pohjois-Karjalassa talvi on alkanut kylmänä, ja viileiden kelien sekä kuivan ilman vaikutukset näkyvät selkeästi ihon, ja koko kehon, käyttäytymisessä. Ihottuma on tietysti pahentunut, erityisesti käsien ja ranteiden kohdalla, vaikka olenkin käyttänyt syyskuusta asti paksuja hanskoja ulkoillessani.

Onneksi nämä ihottumakohdat ovat todella paikallisia, ja ne saa helposti hoidettua voiteilla kuntoon, vaikkakin olen aika laiska käsiäni hoitamaan kortisonilla, kun rasvoja saisi olla lisäämässä jatkuvasti jokaisen käsien pesun jälkeen. Myös taivekohdissa ihottuma on alkanut lisääntyä, ja sen hoito tuntuu olevan loputon suo, sillä tulehdus ei näytä menevän parempaan suuntaan. 

Ihon lisäksi myös poskiontelot ja silmät ovat pahoittaneet mielensä kuivasta ilmasta, ja niiskutusta helpottamaan ostin ilmankostuttimen. Se on auttanut myös ihottuman tasapainottamisessa, sillä kuiva iho tykkää kosteammasta ilmasta. Toivottavasti hyvä tilanne jatkuu myös joulun yli, sillä olen Etelä-Suomessa viettämässä pyhiä ja ilmankosteus ei ole täällä samanlainen kuin mihin kotona ehdin tottua. 

Suhtautuminen on muuttunut

Viime tekstissäni kirjoitin, että koska atooppinen ihottuma on minulle uusi asia, en oikein ole osannut sitä hoitaa. Nyt suhtautuminen ihottuman kanssa elämiseen on kuitenkin muuttunut, vaikka tiedostan kyllä taudin vaikutukset elämääni. 

Rasvaamiset ja tujumpien voiteiden käyttämiset ovat jo luonnollinen osa ihonhoitorutiinia ja olen pitänyt kiinni rutiinista tosi hyvin. Erityisesti lääkevoiteiden käyttämisessä olen tsempannut, ja se on tietysti vaikuttanut positiivisesti ihon kuntoon, kun samat kohdat eivät enää rikkoudu säännöllisesti. Silloin ihottumaa jaksaa myös hoitaa paremmin, kun tulehdus selkeästi rauhoittuu yhdessä kohdassa, ennen kuin se siirtyy taas muualle.

Harrastusten ja menojen aikatauluttamiset ovat myös helpottuneet, koska nykyään pistän ihottuman hoidon etusijalle enkä laiminlyö sen hoitoa. Olen oivaltanut, että ihottuma on tullut elämääni jäädäkseen ja sen kanssa pitää oppia olemaan, eikä yrittää unohtaa koko sairauden olemassaoloa. Silloin on myös helpompi olla omassa kehossaan, kun ihokin on tyytyväinen eikä kutise. 

Ihottuman vaikutus elämään

Vaatteiden materiaaleissa olen huomannut selkeitä eroja. Erityisesti halvat, pehmeän tuntuiset paidat ovat päällä tosi epämukavia, ne alkavat kutittaa lähes välittömästi. Myös urheiluvaatteet saattavat olla päällä liian tiukkoja, jolloin ne painavat herkkää ihoa ja ihottuman lehahtaminen on todennäköisempää. Urheiluliivit ovat ehkä pahimmat vaatekappaleet, sillä ne painautuvat inhottavasti kainaloihin, joka on minulle muutenkin melko herkkä paikka ihottuman kannalta. Joistain vaatteista olenkin joutunut luopumaan hyvinvointini ylläpitämiseksi. Se tietysti harmittaa, mutta haluan pistää mukavuuden etusijalle. 
Myös päivärytmi näkyy ainakin välillisesti ihon ylläpitämisessä. Opiskelija kun olen, niin välillä ohjelmani on melko iltapainotteista. Kun tulen myöhään kotiin, haluaisin vielä käydä suihkussa ja rasvata, mutta samalla väsymys meinaa viedä voiton. Sitten kun on rasvattu, menen sänkyyn ja hieron kaikki rasvat lakanoihin ja vaatteisiin, mistä syystä pyykkiäkin tulee paljon enemmän. Olen kuitenkin valmis pistämään ihon hoitamisen etusijalle ja tiettyjä juttuja pitää sen takia priorisoida. 

Rauhallista uutta vuotta kaikille! 

Saara

Olen Saara, 19-vuotias Pohjois-Karjalassa asuva opiskelija. Perheessäni kulkee atooppista ihottumaa ja allergiaa, ja minulle ne ovat ilmestyneet vasta hiljattain. Teksteissä pohdinkin erityisesti sitä, miten atooppinen ihottuma vaikuttaa elämäntyyliini ja tapoihini, kun se puhkeaa vasta aikuisuuden kynnyksellä.

MAT-FI-2200698-1.0-12/2022

Jaa kirjoitus

Uusin blogi

atooppinen iho mies

Ota atooppinen ihottumasi haltuun

Mitä tarkoittaa atooppisen ihottuman hyvä hallinta? Mistä tiedät, onko atooppinen ihottumasi hallinnassa? Katso oheiselta videolta ihotautilääkäri Atte Kivisaaren tarina Jussista.

Atooppinen ihottuma nuorella

Nuoren elämää ihon ehdoilla

Kevään tullessa ilma alkaa lämmetä ja samoin aurinkokin paistaa enemmän. Yleensä tässä vaiheessa vuotta ihoni alkaisi toipua pitkästä vaikeasta talvesta, mutta tänä vuonna atooppinen ihottumani on päättänyt koetella hermojani normaalia enemmän. Kutina on kova lähes päivittäin, eikä antihistamiinitkaan tunnu auttavan....

tulehdus pinnan alla

Tulehdus pinnan alla: astman ja atooppisen ihottuman salaisuus

Astma ja atooppinen ihottuma – kaksi yleistä pitkäaikaissairautta, joilla ei ensisilmäyksellä ole mitään yhteistä.