Opiskelu

Elämäni stressaavimmat viikot takana

Lukio alkaa minun osaltani olla aika lailla taputeltu ja takana ovat ehkä elämäni stressaavimmat viikot. Lukio on ollut minulle vaikeaa aikaa, myös atooppisen ihottuman kannalta. Ylioppilaskirjoitusten päättyminen ja viimeisten kurssisuoritusten saaminen saa oloni tuntumaan rankan syksyn jälkeen helpottuneeksi. Ihottumani tosin vielä toipuu viimeisestä kuukaudesta.

Stressi on aina ollut vaikea asia atooppisen ihottumani kannalta. Kuten muidenkin hankalien tunteiden käsittelyssä, esimerkiksi surun ja ahdistuksen, myös stressillä on aina ollut negatiivisia vaikutuksia ihottumani kuntoon. Olen aina purkanut stressiä ja ahdistusta raapimalla. Viimeisen vuoden aikana olen yrittänyt löytää muita keinoja lievittämään näitä tunteita, kuten lenkkeilyn tai musiikin kuuntelun, mutta niin sanotusta ”stressiraapimisesta” en ole vielä päässyt eroon. Ala-asteella kävin parin vuoden ajan kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa päästäkseni liiallisesta raapimisesta eroon, mutta se ei tehonnut kovin hyvin. Terapiassa tehdyt mindfullness -harjoitukset sujuivat hyvin, mutta kotona kutinan tullessa en pystynyt keskittymään harjoitusten tekemiseen. Öisin käytin ohuita puuvillakäsineitä, jotten raapisi unissani liikaa. Raapimisen hallinta on vieläkin asia, johon minun pitäisi panostaa paljon enemmän. 

Raapiminen ei yksin ole aiheuttanut ihottumani huononemista. Ihoni on ollut taas huomattavasti kuivempi ja alkanut paikoittain märkimään, mikä on taas vaikeuttanut opiskelua. Kirjoitustilanteissa lähes kaikki huomio onneksi kiinnittyi itse kokeen tekemiseen, mutta vessatauoilla peiliin katsoessa mietin, että hui, onpa kasvojen iho todella kuivana. Tämä muutos ihossa oli varmasti osaksi stressin aiheuttamaa, tosin viileällä syysilmalla ja auringonvalon puutteella oli todennäköisesti myös vaikutuksia. Vaikka selviydyin kokeista ihan hyvin, kuiva, kutiseva ja kireä iho oli viimeinen asia, mitä tänä syksynä halusin.

Kokeisiin valmistautuminen oli hankalinta. Lukemiseen keskittyminen on todella vaikeaa, kun ihoa kutittaa tai kirvelee. Joskus opiskelu on mahdotonta. Jouduin ottamaan monia suihkutaukoja, kun en saanut ihoa muuten rauhoittumaan. Kuuma vesi on minulla nopein keino kutinan hoitoon, ja rasvan laittaminen puhtaalle iholle rauhoittaa sitä. Asioiden oppiminen on kuitenkin vaikeaa, kun opiskelu keskeytyy toistuvasti. Yritän aina lisätä opiskeluun joitakin mukavia asioita, kuten rauhoittavaa musiikkia taustalle tai lämpimän kaurapussin syliin, jotta kutinasta tai kirvelystä johtuva epämukavuus unohtuisi. Myös pehmeät ja löysät vaatteet ovat tärkeitä mukavuuden kannalta.

Kesäisin ihoni on yleensä paremmassa kunnossa, joten syksyyn siirtyminen on aina vaikeaa, kun ihon kunto alkaa pikkuhiljaa heikentyä. Minun täytyy taas totuttaa itseni ihon tehostettuun hoitoon, mikä ainakin minulle on vaikeaa, kun samalla täytyisi keskittyä opiskeluun. Toivoisinkin tulevaisuudessa löytäväni tasapainon ihonhoidon ja opiskelun välille niin, ettei kumpikaan osapuoli kärsisi. Joidenkin mielestä tämä ei varmaan kuulosta vaikealta asialta saavuttaa, mutta omasta kokemuksestani voin sanoa, että lukiolaisena vaikean atooppisen ihottuman ylläpitäminen siedettävässä kunnossa pitkäaikaisesti on haaste. Hoito vaatii rutiininomaista rasvausta ja lääkerasvakuureja. Koulukiireiden tai väsymyksen takia hoitokerrat saattavat jäädä välistä, mikä luonnollisesti ei tee iholle hyvää.

Nyt aion pitää muutaman viikon ansaittua ja odotettua lomaa. Seuraavat kuukaudet tulen viettämään kotona pääsykokeisiin lukien. Ehkä sinä aikana pystyn keskittymään paremmin ihoni hoitamiseen. Myös kouluympäristö on ollut minulle ahdistava ja vaikea paikka sopeutua, osittain myös atooppisen ihottuman mukana tulleiden epävarmuuksien ja hankaluuksien takia. Odotan kotona vietettyä opiskeluaikaa, jolloin minun ei tarvitse huolehtia stressaavasta ympäristöstä ja pystyn rentoutumaan. Toivottavasti näin ihonikin pysyy parempana. Pystyn nyt myös keskittymään asioihin, jotka vievät ajatukseni pois koulusta ja kutinasta, kuten ratsastamiseen ja piirtämiseen, jolloin käsilläni on muuta tekemistä. Kutina on paljon helpompi sivuuttaa, kun tekee asioita, joista pitää ja nauttii.
 

Related