Taustatekijät

Taustatekijät

Atooppisen sairauden kehittymiseen vaikuttavat mm. geneettiset tekijät, muutokset esimerkiksi ihon rakenneproteeiineissa tai ympäristötekijät.

Atooppisten sairauksien taustatekijät

Atooppisen sairauden kehittymiseen vaikuttavat monet sekä geneettiset tekijät, kuten muutokset esimerkiksi ihon rakenneproteeiineissa tai immuunijärjestelmän toiminnassa, että ympäristötekijät, kuten esimerkiksi liian hygieeninen ympäristö.

Filaggriinimutaatio

Filaggriini on ihon läpäisyesteelle tärkeä valkuaisaine, joka pitää ihon pehmeänä ja läpäisyesteen ehjänä. Jos filaggriinia säätelevässä geenissä on mutaatio, iho kuivuu ja ihon läpi pääsee helpommin immuunipuolustusta aktivoivia aineita. Osalla atooppista ihottumaa sairastavista on todettu filaggriinimutaatio, jonka uskotaan osaltaan liittyvään atooppisen ihottuman syntyyn näillä potilailla.

Immunologiset tekijät

Vaikka atooppisen ihottuman taustalla olevia mekanismia ei täysin tunneta, tiedämme, että siinä on osallisena yliaktiivinen tulehdusvaste ja immuunipuolustuksen interleukiineja. Interleukiinit ovat tulehdusvälittäjäaineita, jotka osallistuvat elimistön puolustamiseen tauteja ja tulehduksia vastaan.

Kun ihon läpäisyeste on heikentynyt, allergeenit ja bakteerit pääsevät helpommin ihon läpi, jolloin elimistön immuunipuolustus aktivoituu. Immuunisoluista vapautuu interleukiineja, jotka aiheuttavat ihon punoitusta ja kutinaa. Seurauksena on ihon pysyvä tai jatkuvasti toistuva tulehdus, joka aiheuttaa atooppisen ihottuman oireet. Lue tästä lisää atooppisen ihottuman oireista.

Hygieniahypoteesi

Atooppisten sairauksien yleistyminen viime vuosikymmeninä liittyy läheisesti elintapojen muutokseen. Hygieniahypoteesin esitti ensimmäisen kerran professori David Strachan vuonna 1989. Hän väitti, että liian hygieeninen ympäristö ja vähentynyt altistuminen infektioille olivat syynä atooppisten tautien lisääntymiseen länsimaissa. Myöhemmät havainnot tukevat tätä väitettä. On esimerkiksi osoitettu, että maatilalla erilaisten eläinten parissa eläneet lapset saavat paremman suojan atooppisia tauteja vastaan kuin lapset, jotka eivät kodeissaan altistu samassa määrin bakteereille.

 

Lähteet ja lisätietoa

Atooppinen ihottuma Käypä Hoito –suositus: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton www-sivusto: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50077.pdf
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatima opas atooppisesta ihottumasta: https://www.allergia.fi/site/assets/files/1178/atooppinen_ihottuma_opas_2601-2018_web.pdf
Terveyskylän Ihotautitalo: https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/atooppinen-ihottuma
Astman Käypä Hoito-suositus: http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi06030.pdf
Ruoka-allergiat (lapset) Käypä Hoito-suositus: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50026

Mitä on atooppinen ihottuma?

Lue lisää atooppisesta ihottumasta, sen oireista ja taudinkulusta.